BNR Bouwmeesters: Woning verduurzamen makkelijker dan gedacht?

donderdag 24 oktober 2019
Afbeelding BNR Bouwmeesters: Woning verduurzamen makkelijker dan gedacht?

Onderzoek van ABN AMRO toont aan dat woningeigenaren huiverig zijn over verduurzaming. Dat is onterecht volgens de gasten van de Bouwmeestersuitzending van maandag 21 oktober. Volgens hen is verduurzamen makkelijker dan gedacht. Te gast waren: Josien Kruizinga, algemeen directeur Reimarkt; en Pierre Hobbelen, directeur woningcorporatie Thuisvester, lid van Brabantse Duurzaamheids Alliantie.

Schaampanelen

Zoals iedere week beginnen de gasten met hun bouwsuccessen en -flaters van de afgelopen tijd. Josien Kruizinga ergert zich aan de zogenaamde schaampanelen. Dat zijn het handjevol zonnepanelen dat je ziet in nieuwbouwwijken om de energieprestaties te halen. “Gebouwen kunnen er veel meer aan en bewoners willen er vaak ook meer. Zo’n klein aantal panelen is dan om je voor te schamen”, aldus Kruizinga. Een succes is volgens Kruizinga een nieuwe techniek waarmee vloeren die op zand gebouwd zijn makkelijk kunnen worden geïsoleerd: “Zulke innovaties zijn precies wat we nodig hebben.” Pierre Hobbelen heeft moeite met het woord flater, maar ziet verbeterpunten op het gebied van energietransitie: “Technisch kunnen we van alles, maar het gedrag van bewoners blijft vaak achter.”

Duurzaamheid op maat

Zes jaar geleden opende de eerste Reimarkt in Enschede. Deze firma levert spullen en advies aan geïnteresseerden die bij de winkel op maat gemaakt duurzaamheidspakket kunnen samenstellen. Algemeen directeur Kruizinga wil dit jaar uitbreiden naar de rest van Nederland en ziet zijn formule als dé oplossing voor de hoge drempel die mensen ervaren bij verduurzaming: “Bij ons kan je terecht voor alles wat met verduurzaming te maken heeft. De klandizie bestaat voornamelijk uit woningbouwcorporaties. De meeste particulieren haken al gauw af, hoewel 1 op de 5 doorzet en alle kleine beetjes helpen natuurlijk”, legt Kruizinga uit. De duurzaamheidsadviseur noemt comfort als voornaamste reden dat mensen afhaken. Daarmee beaamt ze de conclusie van ABN AMRO dat huiseigenaren huiverig zijn om door te pakken met verduurzaming. Kruizinga vindt dat informatie beter beschikbaar moet zijn: “Mensen die weten dat er subsidies en wijkaanpakken zijn durven sneller de stap te zetten.”

Brabantse ambitie

Het gevolg van de huiverigheid is dat verduurzaming in Nederland voornamelijk gerealiseerd wordt door woningcorporaties als Thuisvester in Noord-Brabant. Directeur Hobbelen licht hun aanpak toe: “In Noord-Brabant zijn de woningcorporaties met elkaar rond de tafel gaan zitten om bouwpartijen die ervaring hebben met verduurzaming en corporaties met elkaar in contact te brengen.” De gedeelde kennis zorgt ervoor dat corporaties efficiënter verduurzamen dan hiervoor. De eerste stap is volgens Hobbelen groot en de plannen zijn ambitieus: “Momenteel verduurzamen we 2100 woningen op deze manier. Die moeten allemaal naar energielabel A.” De Brabantse Duurzaamheids Alliantie heeft daarvoor wel woningen uitgekozen die maar één of twee ingrepen nodig hebben om label A te halen. Nog ambitieuzere renovaties zijn volgens Hobbelen wegens financiële redenen onwaarschijnlijk: “De eerste stappen zijn wel te doen, maar daarna wordt het al gauw slecht betaalbaar.” De Noord-Brabantse aanpak is volgens Hobbelen ook geschikt voor andere regio’s: “We zijn niet aan het innoveren, maar verbeteren de dingen die we al deden.”

Overheidsinitiatieven hebben effect

Zowel op het gebied van financiering als informatievoorziening speelt de overheid een rol. Een veelgehoorde klacht is dat de overheid onvoldoende communiceert over de betaalbaarheid van duurzaamheidsmaatregelen en de middelen die er vanuit de overheid beschikbaar zijn. Kruizinga herkent zich hierin maar ziet per gemeente verschillen: “Niet iedere gemeente heeft dan ook dezelfde capaciteiten.” Dat is zonde, want overheidsinitiatieven hebben volgens Kruizinga veel effect: “Wij zien dat wijkacties en producten die je daaraan koppelt bewoners ertoe bewegen om stappen te zetten.” Ook Hobbelen vindt dat de informatievoorziening tekortschiet: “Zo’n Klimaatakkoord is voor de meeste mensen een ver-van-mijn-bed-show. Mensen weten niet wat het akkoord voor hén betekent.”