Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. In en uitdiensttreding
  4. Zij instroom

Zij-instroom

Ben je op zoek naar personeel en overweeg je een zij-instromer of 'switcher'? Het aannemen en begeleiden van een zij-instromer lijkt misschien ingewikkeld en tijdrovend, maar we kunnen je daarbij helpen. Voor elke regio staat een Adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt klaar om met je in gesprek te gaan. Deze adviseur kan je informeren over de mogelijkheden en eventuele zorgen wegnemen. De naam van de adviseur in jouw regio vind je onderaan deze pagina. Ook kan deze adviseur je meer vertellen over de campagne 'Jij gaat het maken', die bedrijven en switchers ondersteunt via het programma 'Bouw & Infra, instroom en behoud van vakkrachten'.

Hoe werk ik zij-instromers?

In onze zij-instroom video's delen bouwbedrijven hun ervaringen met het aannemen van zij-instromers met jou. Hoe ervaren zij het werken met een zij-instromer, waar liepen ze tegenaan en wat zijn de mogelijkheden?

Bekijk alle video's

Jij gaat het maken

Kom in contact met kandidaten via Jij gaat het maken, de campagne voor zij-instromers en scholieren. Met Jij gaat het maken laten de cao-partijen zij-instromers ( ‘switchers’) zien dat zij in de bouw en infra kunnen werken aan hun eigen toekomst én aan die van Nederland. Via video’s op socials, een beroepskeuzetest en regionale evenementen over bouw en infra betrekken we mensen uit andere branches bij de beroepen en mogelijkheden in de bouw en infra. Belangrijke vragen over salaris worden ook beantwoord.

Bouw met jouw bedrijf mee aan de toekomst van je bedrijf en van Nederland.

Andere initiatieven

Be an engineer – ik zoek zij-instromers met hbo-opleiding

Hoe krijg ik nu op de korte termijn meer mensen? Kunnen mensen zich ook laten omscholen op hbo-niveau? En hoe kom ik in contact met deze talenten? Dat kan allemaal via ‘Be an engineer’. Een samenwerkingsverband waar kandidaten, bedrijven, technische opleidingen en partners elkaar vinden. Een programma waarmee we gezamenlijk instromen in de bouw, infra en techniek stimuleren door betaald leren en werken op hbo-niveau.

Leerloopbaanpaden via KOB – zij-instromers via opleidingen vinden?

KOB is de Kader- en Ondernemers- opleiding in de Bouw. Het opleidingsinstituut voor iedereen in de bouw die breed opgeleid wil worden in een kaderfunctie. De uitvoering gebeurt in 17 opleidingsplaatsen.

Het project ‘instroom en behoud vakkrachten in de bouw en infra’ ontwikkelt KOB momenteel, in opdracht van het Technisch Bureau Bouw & Infra, een aantal digitale leerloopbaanpaden. We zitten midden in de tienduizenden nieuwe medewerkers nodig in de Bouw en Infra. De digitale leertrajecten vormen een laagdrempelige toegang voor nieuwkomers die graag in de technieksector willen werken. Ze dienen tevens als stimulans voor vakkrachten om zich aan de sector te blijven verbinden. In het voorjaar van 2024 start KOB met de eerste onderdelen van de leerloopbaanpaden.

Bekijk het KOB ledenvoordeel.

Waar vind ik talent dat niet op mij lijkt?

In jouw bedrijf is iedereen met een hart voor de bouw welkom. Alleen hoe werk je aan een divers personeelsbestand? En aan een cultuur waar ook iedereen gezien wordt? Uit een verkenning weten we dat bouw-en infrabedrijven graag willen, maar waar vind je vrouwen? Of wat kun je doen om mensen met een religieuze achtergrond echt welkom te laten voelen?

Bouwend Nederland is ondertekenaar van de Charter Diversiteit. Met de ondertekening wil de vereniging graag een impuls geven aan een divers en inclusief personeelsbestand en een inclusief bedrijfsklimaat.

Zo is er de jaarlijkse terugkerende Dag van de Bouwvrouwen met als doel vrouwelijke rolmodellen zichtbaar te maken, wordt samengewerkt met onder andere VHTO, de Industriecoalitie Techniek Inclusief en zijn we partner in de Cobouw Diversity Summit, organiseren we 'ally'-workshops, vieren we Dag van de Diversiteit en organiseren we in 2024 de Bouw en Infra Inclusief Award.

Ik zoek mensen die bij mij kunnen leren en werken

Bouwend Nederland organiseert veel initiatieven om de instroom van jongs af aan te organiseren. Daarnaast zijn er de opleidingen. Maar wat is nu de eerste stap? Of ik nu iemand op uitvoerend of denkend niveau wil. Hoe kom ik in contact met de database waar al deze mensen staan? Of hoe kan ik als bouw- en infrabedrijf mij aanmelden?

Neem contact op met je regio-adviseur. Die kan je direct helpen.

Dina Griemink
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Noord
E-mailadres
Esther ten Have
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Oost
E-mailadres
Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres
Karin Oomen
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Zuid
E-mailadres
Lisa Jansen
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Zuid
E-mailadres

Bekijk ook

In- en uitdiensttreding

Hier vind je alle informatie over het in dienst treden en uit dienst gaan van medewerkers.

Onderwijs

De bouw- en infrasector speelt een sleutelrol in belangrijke maatschappelijke projecten en heeft daarom altijd behoefte aan toegewijde mensen.