Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Vereniging
  3. Adviesgroep komat

Adviesgroep KOMAT

De adviesgroep KOMAT bestaat uit vertegenwoordigers van de materieeldiensten en materieelverantwoordelijken van de bouw- en infrabedrijven binnen Bouwend Nederland. De KOMAT is sinds 1963 gericht op het creëren van goede randvoorwaarden voor het beheren, leveren en inzetten van veilig materieel op de werken.

Adviesgroep KOMAT

Materieelverantwoordelijken en vertegenwoordigers van bouw- en infrabedrijven bij Bouwend Nederland zijn de kern van adviesgroep KOMAT, actief sinds 1963.

Nieuws uit de adviesgroep

Maandag 3 juni 2024
Richtlijn veilige inzet elektrisch materieel nu beschikbaar

Het is onvermijdelijk dat we in de toekomst in Nederland 100% emissieloos bouwen. Bouw- en infrabedrijven zijn dan ook volop bezig om hun materieel te elektrificeren. Omdat duidelijke regelgeving nog ontbreekt, heeft Bouwend Nederland de richtlijn Veilige inzet elektrisch materieel opgesteld. Met deze richtlijn kunnen bedrijven en opdrachtgevers onnodige risico’s uitsluiten en goede afspraken maken over de beheersmaatregelen.

Maandag 27 mei 2024
Emission-0 telt al ruim 400 emissievrije materieelstukken

Hoe mooi zou het zijn als we elektrisch materieel gaan delen zodat emissievrij werken voor iedereen betaalbaar is, dacht innovatiemanager Anne Koudstaal van Dura Vermeer. Inmiddels is deelplatform Emission-0 een feit. Hier kan je emissieloos bouw-, transportmaterieel en laadvoorzieningen uit heel Nederland huren en boeken. Met partners als Betuwewind, Ploegam en Van Oord is Dura Vermeer óók bezig om een landelijk dekkend netwerk van laadpleinen voor de bouw uit te rollen.

Maandag 18 maart 2024
Nu met gratis toegangsbadge naar de INTERMAT 2024

Van 24 t/m 27 april 2024 is er weer een INTERMAT in Parijs. Dit is de internationale vakbeurs voor equipment en duurzame oplossingen voor de (infra)bouwsector. Duizend internationale exposanten presenteren er hun nieuwste machines en innovaties. Het centrale thema is duurzaamheid en emissieloos werken. Mis het niet en vraag nu al je gratis toegangsbadge aan.

Maandag 12 februari 2024
Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen 5 maart weer open

Op dinsdag 5 maart om 9.00 uur opent er weer een nieuwe ronde voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Wees er vooral snel bij.

Maandag 27 november 2023
'Opdrachtgevers: besteed consistent emissieloos aan'

Het hoogwaterbeschermingsprogramma is bezig met een enorme opgave: de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In 2050 moeten alle dijken voldoen aan de waterveiligheidsnormen. De dijkversterkingsprojecten worden aanbesteed met een ingroeimodel voor schoon en emissieloos bouwen. Adviseur duurzaamheid Jan Baltissen roept andere opdrachtgevers op om vooral consistent duurzaam aan te besteden, zodat de markt duidelijkheid heeft.

Maandag 30 oktober 2023
Misverstanden over de kosten van emissieloos bouwen

Nederland is op weg naar schoon en emissieloos bouwen. Dat is in het belang van onze gezondheid, de natuur en het klimaat. Om deze ambitieuze doelstelling te halen, moeten de emissies van bouwmaterieel omlaag. Bouw- en infrabedrijven zijn volop bezig om deze stap te zetten, al ervaren zij ook knelpunten waarvoor we gezamenlijk een oplossing kunnen vinden.

Bijeenkomsten

De adviesgroep KOMAT en haar partners organiseren regelmatig interessante bijeenkomsten.

Belangrijke downloads

Kom in contact met

Benieuwd naar de werkzaamheden en activiteiten van de adviesgroep KOMAT? Neem contact op met een van onze deelnemende bedrijven, bestuursleden of medewerkers voor meer informatie en persoonlijke inzichten.

Bekijk onze deelnemers
Bestuursleden

Ontmoet het bestuur en de diverse commissies, teams met betrokken professionals uit de bouw- en infrasector.

Medewerkers

De adviesgroep KOMAT wordt ondersteunt door medewerkers van Bouwend Nederland.

Contact met adviesgroep KOMAT

Heb je een vraag of ben je op zoek naar meer informatie over adviesgroep KOMAT? Ons team staat klaar om je te helpen!