Duurzame inzetbaarheid noodzakelijk in de bouw

Vele handen maken licht werk

Afbeelding Duurzame inzetbaarheid noodzakelijk in de bouw
dinsdag 14 januari 2020

Ten tijde van een grote bouwopgave, een gespannen arbeidsmarkt en stijgende pensioenleeftijd is het personeelsbeleid in de bouw een uitdaging. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft berekend dat alleen al de komende vijf jaar 60.000 medewerkers extra nodig zijn in de bouw- en infrasector. Niet alleen het werven van nieuwe medewerkers is echter noodzakelijk om de hoeveelheid werk het hoofd te kunnen bieden. Er moet ook geïnvesteerd worden in de bestaande krachten die steeds langer door moeten werken. Om bewustwording rondom deze duurzame inzetbaarheid te creëren, initieerde Bouwend Nederland samen met kennis- en adviesinstituut Volandis en vakblad Cobouw het project ‘Bouw aan een fitte toekomst’.

“Duurzame inzetbaarheid behelst zowel de lichamelijke gezondheid als de actualisering van kennis en vaardigheden”, aldus Fenneken Lamaker, adviseur
Beleid en Verenigingszaken bij Bouwend Nederland. “Nieuwe woningen en kantoren, een duurzamere infrastructuur en vervangings- en renovatieopgaves van de gebouwde omgeving zijn aan de orde van de dag en de bouw staat voor een grote uitdaging om al deze opdrachten uit te kunnen voeren. De instroom voorziet onvoldoende in de benodigde menskracht. Het is dus belangrijk om ook werknemers die al in de bouw- en infra werken te behouden. Om dat te bereiken is
het nodig dat bedrijven hun medewerkers veilig, gezond, fit en gemotiveerd laten werken en zorgen dat hun kennis up-to-date blijft.” Kortom, ‘werk veilig, houd plezier en kijk vooruit’, zoals de slogan van Volandis luidt.

Informeren en bewust maken

Lamaker is medeverantwoordelijk voor het project ‘Bouw aan een fitte toekomst’. Hiervoor bundelen drie bovengenoemde organisaties hun krachten om het bereik van hun boodschap te optimaliseren. “Bouwend Nederland en Volandis organiseren elke maand iets om over duurzame inzetbaarheid te informeren, van een Webinar tot een informatiebijeenkomst. Cobouw publiceert hierover middels een artikel, video, podcast of andere uitingsvorm”, vertelt Lamaker. Hiermee hopen we dat werkgevers zelf gaan nadenken hoe ze binnen hun eigen bedrijf duurzame inzetbaarheid het beste kunnen faciliteren. “En heel belangrijk”, voegt Lamaker toe,
“het besef dat je het niet verkeerd kunt doen, maar dat je gewoon moet beginnen. Kijk wat er voor jouw medewerkers en binnen jouw budget mogelijk is.”

Nog niet klaar

In oktober werd het project ‘Bouw aan een fitte toekomst’ afgetrapt met een interview van Cobouw met George Raessens, vicevoorzitter van Bouwend Nederland en Tjeerd Willem Hobma, directeur van Volandis. In november stond er een duurzaam inzetbaarheidscongres op de planning en zo volgt er maandelijks een andere activiteit. Uiteindelijk wordt er volgend jaar november afgesloten met de Cobouw-awards, de prijs voor de meest fitte werkgever. En daarna? Lamaker: “Daarna zijn we niet klaar. We zullen moeten zorgen dat we de aandacht vasthouden, maar hopen natuurlijk wel dat bedrijven tegen die tijd een stuk verder zijn in het bewustzijn rondom duurzame inzetbaarheid. Wellicht kunnen er tegen die tijd ervaringen uitgewisseld worden, zodat bedrijven geïnspireerd raken om nieuwe ideeën uit te rollen.”

Topwerkgeverschap - Employee Experience

Driedaagse Leergang: 12 maart, 26 maart en 9 april 2020 (8-16 uur). Speciaal voor DGA’s en (HR)managers. Exclusief aanbod voor leden: € 750,- incl. boek Employee Experience.

Aanmelden

 

Fenneken Lamaker Beleidsadviseur Duurzaam inzetbaarheid