• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Investeren in nieuw personeel is een must, en hartstikke dankbaar

Investeren in nieuw personeel is een must, en hartstikke dankbaar

Afbeelding Investeren in nieuw personeel is een must, en hartstikke dankbaar
maandag 3 februari 2020

“Hoe kom ik aan personeel”, was de alleszeggende titel van de bijeenkomst die Servicepunt Techniek Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek donderdag 30 januari organiseerde in De Soester Duinen. Ervaringsdeskundigen uit de bouw en de installatiebranche vertelden over hun best practices met zij-instroom.

Zo’n 45 mensen waren er naar de bijeenkomst in Soest gekomen; werkgevers, HR verantwoordelijken, adviseurs van de lokale Werkgever Service Punten en Leerwerkloketten en zelfs een student van de hogeschool Leiden. Het diverse gezelschap zorgde voor een dynamische middag waar de verhalen van Schipper en Roeken Installateurs B.V. en Bloemendal Bouw B.V. centraal stonden. In twee parallelsessies deden de directeuren van beide bedrijven uit de doeken hoe zij de succesvolle zoektocht naar personeel vorm geven. Van beide bedrijven waren ook zij-instromers Bastiaan en Jacqueline meegekomen om te vertellen over hun persoonlijke leerwerktraject.  

Van 9 tot 5, en soms tot later

Bloemendal Bouw uit Amersfoort heeft al sinds jaar en dag ervaring met het werven van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met circa zestig man personeel en een heel breed palet aan diensten, leent het bedrijf zich daar erg goed voor, legden directeuren Bert Boeijink en Jan Costa uit. Een uitzendbureau dat is gespecialiseerd in deze specifieke werkzoekenden doet de voorselectie voor het bouwbedrijf. De kandidaten krijgen een proefcontract van zeven maanden waar, als de samenwerking van beide kanten goed bevalt, een vast contract op volgt. 
In de proefperiode volgen de medewerkers onderwijs en leren ze vooral ‘on-the-job’.  Bijna alle vakmannen van Bloemendal zijn tevens leermeester en spelen een belangrijke rol in de begeleiding tijdens (en soms zelfs ná) het werk. Ook is het volgens Bert Boeijink belangrijk om de weg in het sociaal domein te kennen: ”Er zijn tegenwoordig bij verschillende instanties subsidies en potjes geld om extra voorzieningen of begeleiding uit te financieren, maar je moet je daar wel even in verdiepen.”

Investeren is een must

Het verhaal inspireerde en leverde bewondering en respect op. Zoals het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) de laatste jaren in hun arbeidsmarktrapportages steeds al aangeeft, wordt de zoektocht naar technisch gekwalificeerd personeel steeds lastiger. De ervaren timmerman of monteur die vandaag kan beginnen en meteen al zelfstandig naar een werk kan, zit immers niet meer in de kaartenbak van het UWV. Vooral voor de werkgevers die met een acuut personeelstekort kampen en goed gekwalificeerd personeel zoeken dat per direct aan de slag kan, kan dat soms best lastig zijn, zo maakte de bijeenkomst wel duidelijk. Investeren in (toekomstige) medewerkers is dan ook een must, was de boodschap. “Echte aandacht voor je mensen en ze ontwikkelingsperspectief  binnen de organisatie bieden betaalt zich absoluut terug”, aldus Jan Costa. Bij Bloemendal Bouw weten ze inmiddels uit ervaring dat investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vakkundig, goed gemotiveerd en loyaal personeel oplevert. 

Iedereen een kans

Fons Roeken, directeur Schipper en Roeken Installateurs BV schetste in de andere zaal dat zijn bedrijf een goed gevulde orderportefeuille heeft en dat het vinden van vakbekwaam personeel altijd al aandacht heeft gevraagd. Hij heeft daarom altijd al breder gekeken naar de mensen die beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. In feite is de ‘kwalitatieve’ krapte op de arbeidsmarkt niet iets van vandaag of gisteren. Maar de krapte van de afgelopen jaren heeft dat versterkt: zijn bedrijf geeft nu ook ruimte aan mensen die geen directe opleiding in de techniek hebben gevolgd en in bepaalde situaties ook een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. “Wil je in de toekomst de beschikking blijven houden over vakbekwaam personeel, moet je iedereen een kans geven,” stelt Fons Roeken.

Tags

Instroom