• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Wat hebben skaters, Pokon en stadsontwikkeling met elkaar te maken?

Wat hebben skaters, Pokon en stadsontwikkeling met elkaar te maken?

Afbeelding Wat hebben skaters, Pokon en stadsontwikkeling met elkaar te maken?
dinsdag 25 februari 2020

In zeven wijken verspreid over Nederland gaan de komende periode ontwerpteams in gesprek met lokale gemeenschappen om de wijken te vernieuwen. Een van de groepen die aan tafel kan schuiven: skaters.

Op 24 juni presenteert het College van Rijksadviseurs ‘Panorama Nederland in de praktijk’, het nieuwe toekomstperspectief van de Rijksbouwmeester voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Het doel is om maatschappelijke vraagstukken te koppelen aan structurele verbeteringen in de toekomst. Volgens de Rijksadviseurs is de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2021 het ideale moment om opnieuw na te denken over de inrichting van onze wijken. Hoe dat in de praktijk werkt, blijkt deze zomer. Daan Zandbelt, Rijksadviseur bij het Atelier Rijksbouwmeester, voorspelt dat het eindproduct eruit gaat zien als een ‘receptenboek’. “Duizenden wijken in Nederland profiteren hiervan.”

Panorama Lokaal

Onderdeel van Panorama Nederland is ‘Panorama Lokaal’. In zeven Nederlandse buitenwijken gaan telkens drie teams aan de slag om de wijken (weer) aantrekkelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. “Deze teams gaan niet in hun studeerkamer een plan maken, maar de wijk in om de samenwerking met lokale groepen op te zoeken”, legt Zandbelt uit. Hij hoopt te voorkomen dat de enige prioriteit van stadsinrichting komt te liggen op nieuwbouw en energietransitie. “Buitenwijken dreigden een ondergeschoven kindje te worden, terwijl dat heel kwetsbare wijken zijn, die verbetering goed kunnen gebruiken.”

Skaters

Volgens sociaal en economisch onderzoeker bij Nottingham Trent University, Chris Lawton, vormen skaters bij uitstek een groep met wie stadsontwikkelaars in gesprek moeten gaan. “Skaters brengen stadsdelen tot leven die de oppervlakkige waarnemer allang heeft opgegeven”, zegt Lawton. De onderzoeker vindt dat stadsbestuurders moeten oppassen skaters niet zomaar weg te jagen. “Skaters hebben een stad veel te bieden en zijn meer dan andere subculturen geïnteresseerd in een gezond straatleven. Het loont om met ze in gesprek te gaan.” Zandbelt herkent het verhaal van Lawton. “Hieruit blijkt dat iedereen anders naar de stad kijkt. Onderdelen die ooit door een bestuurder zijn bedacht, kunnen jaren later een heel nieuw leven krijgen.” Zandbelt noemt skaters zelfs 'Pokon voor de stadontwikkeling'. De Rijksadviseur vindt het belangrijk dat ontwerpers hier rekening mee houden wanneer ze een stadsdeel vormgeven: “Plekken moeten over twintig jaar een nieuwe functie kunnen krijgen, zonder helemaal gesloopt te worden.”

Meer weten?

Luister dan naar de uitzending van BNR Bouwmeesters van 24 februari terug over ‘Hoe skaters de stad vernieuwen’ of bekijk het overzicht van alle uitzendingen. Teruglezen wat Rijksbouwmeester Floris Alkemade vorig jaar te zeggen had over Panorama Nederland kan hier.

Foto: Oleg Ivanov on Unsplash