• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Aanbevelingen Verhagen hoe opdrachtgevers en bouwers sector samen door coronacrisis loodsen

Aanbevelingen Verhagen hoe opdrachtgevers en bouwers sector samen door coronacrisis loodsen

vrijdag 27 maart 2020
Afbeelding Aanbevelingen Verhagen hoe opdrachtgevers en bouwers sector samen door coronacrisis loodsen

De coronacrisis is nu al één van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de 21ste eeuw. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, gaf in de Bouwmeesters-uitzending van afgelopen maandag enkele aanbevelingen voor zowel bouwbedrijven als opdrachtgevers om de bouw en infrasector goed door de crisis heen te loodsen.

Wees coulant

De crisis treft iedereen. Verhagen vraagt opdrachtgevers meer coulance te tonen naar bouwbedrijven. “Dat wil zeggen: vraag niet onnodig om bankgaranties en schrijf geen boetes uit bij vertragingen als gevolg van de coronacrisis.” Bovendien kan de overheid bouwbedrijven per bedrijfstak ondersteunen: “Sommige bedrijven draaien in principe goed, maar hebben één bedrijfstak – bijvoorbeeld restaureren – dat stilligt. Dan staan er honderd mensen aan de kant.” Verhagen vraagt daarom voor een betere uitwerking van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) om de toegankelijkheid voor getroffen bedrijven te vergroten.

Werk door, maar wees creatief en denk aan afstand

Verhagen vindt het onnodig dat bouwbedrijven nu al hun werk neerleggen. Helaas verlenen sommige gemeenten geen vergunningen meer uit angst dat het niet veilig zou zijn om door te werken. Verhagen hoopt dat gemeenten op een creatieve manier doorgaan met aanbesteden: “We moeten zorgen dat er geen hick-up komt.” Logistieke problemen daargelaten, kunnen projecten volgens Verhagen in principe doorgaan: “Een verdere uitval is nergens voor nodig.” De voorzitter benadrukt dat het werk veilig kan en moet gebeuren. “Dat kan bijvoorbeeld door afstand te houden en in verschillende ruimtes te schaften.”

Voorkom ontslag

Verhagen vreest een nog nijpender personeelstekort als gevolg van de coronacrisis. De bouw moet het traditioneel hebben van een groot deel buitenlandse werknemers. Aan het begin van de crisis is een aantal van hen teruggekeerd naar hun land van herkomst. “Vooral Polen willen rond Pasen thuis zijn en vrezen een in- en uitreisverbod”, legt Verhagen uit. “Daar komt bij dat als teveel werk onnodig wordt afgezegd er ontslagen vallen.” Zodra het werk weer op volle snelheid door kan gaan, is er volgens Verhagen mogelijk een onoverbrugbaar personeelstekort: “Het is zaak dat we mensen perspectief blijven bieden in de bouw. We moeten ontslagen voorkomen.”

Overleg digitaal en haal opdrachten naar voren

Als bedrijven opdrachten mislopen, mag dat in ieder geval niet komen doordat overleggen niet doorgaan. Verhagen raadt bouwbedrijven en opdrachtgevers daarom aan digitaal rond de tafel te gaan zitten: “Afspraken maken hoeft absoluut niet uitgesteld te worden. Dat zie je helaas te veel gebeuren.” Overheden denken wederom ten onrechte dat bouwprojecten niet door kunnen gaan. “Terwijl onderhoud en beheer juist nu naar voren kunnen worden gehaald”, aldus Verhagen.

Volg de RIVM-richtlijnen

Het belangrijkste advies in deze tijden spreekt voor zich: volg de richtlijnen van het RIVM. Blijf thuis als je niet naar buiten hoeft en doe slechts incidenteel boodschappen. Denk aan je eigen gezondheid en die van anderen! Tot slot is Verhagen ministeries, Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en lagere overheden erkentelijk dat zij er alles aan willen doen om werkzaamheden op verantwoorde wijze door willen laten gaan voor de bouw- en infrasector.

Meer weten?

Luister dan naar de uitzending van BNR Bouwmeesters van 23 maart terug over ‘Covid-19 in de bouw’ of bekijk het overzicht van alle uitzendingen. Voor meer informatie over wat je kan doen als bouwbedrijf in de coronacrisis kan je de website bezoeken van Bouwend Nederland.