Cybercriminelen maken misbruik van Corona met virusscanner

donderdag 26 maart 2020
Afbeelding Cybercriminelen maken misbruik van Corona met virusscanner

Oplichters maken op allerlei manieren misbruik van de uitbraak van het coronavirus. Er is een zogenaamde virusscanner voor Windows-gebruikers in omloop die bescherming tegen het coronavirus zou bieden.

"Corona Antivirus", zoals de zogenaamde virusscanner wordt genoemd, is in werkelijkheid kwaadaardige software. Volgens de maker gaat het om een door de Harvard University ontwikkelde applicatie die gebruikers tegen het virus beschermt. In werkelijkheid gaat het om software waarmee criminelen op afstand toegang tot een geïnfecteerde computer verkrijgen.

Met behulp hiervan krijgen aanvallers volledige controle over het systeem en kunnen onder andere opgeslagen wachtwoorden stelen, toetsaanslagen opslaan en screenshots maken. Browsers geven inmiddels een waarschuwing voor de website waarop de nepvirusscanner wordt aangeboden.

Ook hebben beveiligingsonderzoekers geconstateerd dat er (soms sterk gerichte) phishing berichten worden gestuurd met waarschuwingen over COVID-19. Deze e-mails bevatten doorgaans schijnbaar nuttige informatie, links en/of bijlagen over de virus uitbraak of updates over hoe ontvangers veilig kunnen blijven.

Voorkom misbruik van je systemen door de oorsprong van berichten goed te controleren en alleen e-mails te openen of op links of bijlagen te klikken als je het bericht verwacht. Bewust omgaan met deze risico’s is de belangrijkste maatregel om stilvallen van je computersystemen te voorkomen.

Bedrijven kunnen zich, aanvullend op alle andere maatregelen, ook beschermen tegen dit soort risico’s op digitale disruptie door middel van een goede cyberverzekering. Als systemen bijvoorbeeld uitvallen, kan een cyberverzekering dekking bieden voor verliezen door bedrijfsonderbreking en de kosten voor forensisch onderzoek en herstel door technisch experts.

Meer informatie over zo’n verzekering kan je vinden via https://www.bouwendnederlandverzekeringen.nl/verzekeringen/cyberverzekering/