• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Bouw toont creativiteit, flexibiliteit en veerkracht tijdens coronacrisis

Bouw toont creativiteit, flexibiliteit en veerkracht tijdens coronacrisis

Trots op creativiteit die bouwers laten zien tijdens coronacrisis

Afbeelding Bouw toont creativiteit, flexibiliteit en veerkracht tijdens coronacrisis
woensdag 8 april 2020

Als er één positief aspect van de coronacrisis moet worden genoemd, dan is het de creativiteit, flexibiliteit en veerkracht die het losmaakt bij bouwers én hun medewerkers. een opbeurend rondje langs de velden bij Van de Kolk Bouw, BURGY Bouwbedrijf en Friso Bouwgroep.

Van de Kolk hanteert afstand in locatie en tijd

Zoals bij bijna alle Nederlandse bouwbedrijven, staat ook op de site van Van de Kolk in Garderen een soort disclaimer: ‘Ondanks de getroffen corona-maatregelen staan wij altijd voor u klaar en doen wij ons uiterste best om een ieder zo goed mogelijk van dienst te zijn’. Daarbij houden de ‘bouwers van huis uit’ zich aan het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ , dat Bouwend Nederland, Techniek Nederland en het ministerie van BZK  onlangs vaststelden. “Op iedere bouwplaats hebben we een ‘coronaverantwoordelijke’ aangesteld, die vooral toeziet op naleving van de 1,5 meter-richtlijn,’ vertelt bedrijfsleider Jaco van den Berg van het familiebedrijf met 90 medewerkers. “Niet omdat onze mensen zich er niet aan willen houden, iedereen is doordrongen van de noodzaak, maar we moeten er samen wel scherp op blijven.”

In de pauzes past Van de Kolk ‘afstand in locatie en tijd toe’. “Meer dan voorheen wordt op verschillende tijden en plekken geschaft.” Alle medewerkers komen bovendien zoveel mogelijk alleen naar de bouwplaats. “Als dat met een eigen vervoermiddel is, krijgen ze de brandstofkosten uiteraard vergoed.”

BURGY houdt alle medewerkers aan het werk

Dat geldt volgens directielid Jeroen Wienbelt ook voor de 110 vaste medewerkers van BURGY Bouwbedrijf in Leiden. “Inherent aan het restauratiewerk waarin we zijn gespecialiseerd, is dat veel vakmensen de hele dag in vaste koppels werken. Wij adviseren om alleen te reizen, maar als vaste koppels met elkaar mee willen rijden past dat binnen het coronaprotocol.” Dat BURGY alle medewerkers de afgelopen weken aan het werk wist te houden, is een prestatie op zich want het grootste project, de restauratie van een monumentaal pand in Den Haag, werd aanvankelijk helemaal ‘on hold’ gezet. Wienbelt: “De 40 man die we daar aan het werk hadden, wisten we elders te plaatsen. Inmiddels zijn de werkzaamheden in Den Haag voorzichtig herstart, met een ploeg van vier.”

Corona-borden

Bij alle projecten heeft BURGY speciale ‘corona-borden’ geplaatst die de belangrijkste regels en voorzorgsmaatregelen bevatten. “Anders dan bij nieuwbouw, is bij kleinere restauratieprojecten vaak sprake van een kortere doorlooptijd van de werkzaamheden waardoor je sneller wisselende ploegen hebt,” weet Wienbelt. “Die borden zijn een extra reminder, zowel voor onze medewerkers als voor onze klanten.”

Zelfoplossend vermogen 550 medewerkers Friso Bouwgroep

Het coronavirus heeft de Friso Bouwgroep evenmin tot staan weten te brengen. Het bouwbedrijf dat met circa 550 medewerkers en met Sneek als uitvalsbasis vooral in Noord-Nederland actief is, realiseerde zich volgens Johan Keuning meteen dat de ‘intelligente lockdown’ grote logistieke impact had. “Nog voor het protocol er was, hebben we contact gezocht met één van onze vaste partners voor ons wagenpark, met de vraag tijdelijk extra bedrijfswagens voor ons te reserveren. Want vanuit de 1,5 meter-richtlijn was direct duidelijk wat dit concreet zou betekenen: maximaal één persoon per auto of busje, dus individueel vervoer naar alle bouwplaatsen.”

Al snel bleek dat niet voor iedereen aanvullend vervoer geregeld moest worden. Keuning prijst de flexibiliteit en het ‘zelfoplossend vermogen’ van de medewerkers van de Friso Bouwgroep. “Mijn vrouw werkt toch thuis, dus ik neem de komende weken haar auto wel… De bouwplaats is maar een paar kilometer verderop, dus ik ga wel fietsen… Waar mogelijk losten de medewerkers het zelf op, dat was prachtig om te zien.”

‘Tijdelijk vervoer Friso Bouwgroep’

Friso completeerde de logistieke puzzel door in overleg met de uitvoerders een aantal medewerkers van project te laten wisselen. “Daardoor konden er nog een aantal op de fiets, rijden naaste familieleden met elkaar naar de bouwplaats en hoefden we al met al maar twintig tijdelijke ’bedrijfswagens  in te zetten. Voorzien van een sticker met ‘Tijdelijk vervoer Friso Bouwgroep’ houden we er een paar achter de hand, bijvoorbeeld voor medewerkers die ziek waren en weer aan de slag gaan en niet over eigen vervoersmogelijkheden beschikken.”

 

Corona-proof

Van den Berg is trots op de bouw in het algemeen en ‘zijn’ bedrijf in het bijzonder. “We laten ons niet gek maken. Met inachtneming van de corona-maatregelen blijft iedereen zoveel mogelijk zijn of haar ding doen. Als je je nuchtere verstand gebruikt, blijkt dat veel werk ‘gewoon’ door kan gaan.”

Met dien verstande, benadrukt Wienbelt, dat BURGY een aantal opdrachten naar voren heeft gehaald, al dan niet op verzoek van opdrachtgevers. “Voor alles wilden we onze mensen aan het werk houden, op een intelligente manier en ‘corona-proof’. Ik sluit niet dat het aantal nieuwe acquisities op termijn terug gaat lopen en vrees dat, in het verlengde daarvan, in het derde of vierde kwartaal ook onze werkstroom in volume afneemt.”

 

 

Coronacrisis | Vragen en antwoorden

Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden van leden.

Naar themapagina Coronacrisis