• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Noodpakket Bouw en Infra zeer welkom. Investeringspakket later dit jaar blijft nodig om economie te versterken

Noodpakket Bouw en Infra zeer welkom. Investeringspakket later dit jaar blijft nodig om economie te versterken

Rotterdamse skyline met kranen
woensdag 20 mei 2020

Bouwend Nederland is blij met de maatregelen die het kabinet vandaag bekend heeft gemaakt om de nadelige economische effecten te dempen van de corona-maatregelen op de bouw en infrasector. De maatregelen vormen een stevige steun in de rug om het werk door te laten gaan en zo te blijven werken aan belangrijke maatschappelijke doelen als woningbouw, mobiliteit en verduurzaming.

Maatregelen

“Het is mooi dat er in de volle breedte aandacht is voor een vitale economische sector als de bouw en infra. Bouwend Nederland pleit al geruime tijd voor maatregelen om de sector optimaal door te kunnen laten werken en we zijn dan ook tevreden met de stappen die vandaag worden gezet.”, aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “We moeten de staat van onze sector later  dit jaar goed in de gaten houden en dan komen met een passend investeringspakket dat de bouw ook duurzaam in de benen houdt.”

Laat-cyclisch

De bouw en infrasector heeft in tegenstelling tot de ons omringende landen de afgelopen periode niet stil gelegen dankzij het protocol “Samen Veilig Doorwerken” dat door Bouwend Nederland, het ministerie van Binnenlandse Zaken en andere brancheorganisaties werd vastgesteld. Door de lange doorlooptijd tussen planvorming en uitvoering van een bouwproject is de bouw en infra nu nog aan het werk. De coronamaatregelen grijpen echter wel degelijk in op de sector. De verwachting is dat de negatieve gevolgen hiervan in volle omvang vanaf het derde kwartaal van dit jaar zich voordoen.  Ook de negatieve domino-effecten op de Nederlandse economie zullen dan mogelijk zichtbaar worden.

Maxime Verhagen: “De bouw- en infra is laat-cyclisch. We werken nu gelukkig door op projecten die al in de pijpleiding zaten. Onze sector is het motorblok van de Nederlandse economie. Om de tank gevuld te houden en niet in de tweede helft van het jaar alsnog af te slaan is een stevig investeringspakket later dit jaar nog steeds noodzakelijk. Bestedingen in de bouw hebben een bewezen groot multiplier effect en jagen de Nederlandse economie aan. Investeringen in woningbouw, infrastructuur en verduurzaming zijn dé beste manier om de coronacrisis te overwinnen, banen te behouden en Nederland sterker te maken

Niels Wensing directeur dienstverlening

Tags

Corona