Meer bewustwording als het om veiligheid gaat

dinsdag 26 mei 2020

Lenneke Neef

adviseur sociale zaken
Afbeelding Meer bewustwording als het om veiligheid gaat

De bouwsector staat in de top drie van meest onveilige sectoren om te werken. Dat moet anders, vindt Bouwend Nederland. In 2020 is veiligheid één van de speerpunten, vertelt Ruud Veld van Bouwbedrijf AC Borst Bouw.

Borst zit namens Jong Bouwend Nederland (JBNL) in het regiobestuur Randstad Noord en is één van de twee portefeuillehouders Veiligheid. "We trekken alles uit de kast om dit thema onder de aandacht te brengen bij onze achterban. Het aantal ongevallen moet omlaag in de bouw."

'Ik wil vanavond ook thuiskomen', is de toepasselijke titel die op de flyers en posters staat die onlangs zijn gestuurd naar de leden van Bouwend Nederland. "Veiligheid is altijd een hot topic geweest in de bouw. Het heeft ook met een bepaalde stoere houding te maken, zo van 'dat werk doen we wel even'. Gelukkig zie je dat veiligheid bij de nieuwe generatie al wat meer leeft. Daarbij is de belastbaarheid van de vakman een stuk verminderd door hulpmiddelen als tilliften en autokranen. Er moet een grotere bewustwording komen, het gaat wel om je lichaam en daar heb je er maar één van", aldus Veld.

Werkplekinspectie

Jaarlijks is er een werkplekinspectie. Dit gebeurt een paar keer per jaar, door de uitvoerder, maar ook de directie van een bedrijf moet de werkvloer controleren. "Is de steiger veilig?", geeft Ruud als voorbeeld, "maar ook de hygiëne van de keet wordt meegenomen".

Cultuuromslag

Dat Bouwend Nederland veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, blijkt wel uit het feit dat de vereniging overweegt om bedrijven bij elkaar onderling een werkplekinspectie te laten doen. "Dat moeten we nog goed uitzoeken, want je hebt verschillende werkomgevingen in de bouw. In een prefab fabriek waar de machines draaien zullen minder ongelukken gebeuren dan op een bouwplaats van woningen.

Ook is er een verschil met de bouw van nieuwbouwwoningen en het verbouwen van een bestaande woning. Ieder werkveld heeft weer zijn eigen specificaties op het gebied van veiligheid. Dan heb je nog de projecten waarbij wordt samengewerkt met partners. Gaan zij hetzelfde om met veiligheidsregels? Hoe laat jij de werkvloer achter voor je collega's? Er moet een cultuuromslag komen", benadrukt Veld. "We moeten ons meer bewust worden van een veilige en gezonde werkomgeving."