COLUMN | De huizenmarkt is onvoorspelbaar

Onno Hoes is voorzitter van de NVM

donderdag 25 juni 2020
Afbeelding COLUMN | De huizenmarkt is onvoorspelbaar

Het zal niemand zijn ontgaan: de laatste maanden regende het voorspellingen. Het coronavirus heeft ons land lange tijd platgelegd en dat gaan we voelen.

Economisch trekken er zware wolken over ons heen, we horen het bijna elke dag. Elke zichzelf respecterende bank doet voorspellingen. Het IMF denkt dat het nog jaren duurt voordat we uit een recessie zijn, het Centraal Planbureau (CPB) zegt dat er een nieuwe bankencrisis in het verschiet ligt. De Nederlandsche Bank spreekt van een langzaam herstel en voorspelde de komende twee jaar een daling van de huizenprijzen met zo'n 5%. De bank gaat vooralsnog niet uit van een crisis op de huizenmarkt. En dan zijn er ook nog de internationale voorspellingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie. Bent u er nog?

Sinds de lockdown werd aangekondigd ā€“ half maart ā€“ draait de huizenmarkt boven verwachting, wat overigens ook weer voer was voor sceptici. Maakt de NVM het niet mooier dan het is? Nee, de cijfers waren glashelder. Ik denk dat het niet te voorspellen is wat de komende recessie voor ons zal betekenen. Natuurlijk, er gaan ontslagen vallen en de handel gaat zwaar gebukt onder de getroffen economie. Maar wanneer gaat de woningmarkt dit echt merken? We werken met zā€™n allen massaal thuis en velen willen dat blijven doen. Ons huis is ons meer waard dan ooit tevoren. We verkopen de tweede auto om een airco thuis te kunnen betalen.

Ondernemerschap vraagt ook innovatie, flexibiliteit en creativiteit. Er wordt nog te conservatief gebouwd. Overheden moeten hun besluitvormingsprocessen anders gaan inrichten zodat er flexibeler en dus sneller gebouwd kan worden. In het rapport-Remkes over de aanpak van de stikstofproblematiek staat dat er meer ruimte moet komen voor de natuur. Die combinatie kan leiden tot verassende, innovatieve concepten. Het CPB adviseert om nu niet achterover te leunen, maar om te investeren in energietransitie en woningbouw. Juist door nu hierin te investeren, blijft de economie draaien. Het is goed voor de werkgelegenheid en voor iedereen die een betaalbaar en duurzaam huis zoekt. Het betekent dus ook dat we elkaar in de vastgoedketen moeten uitdagen: makelaars, bouwers, ambtenaren en architecten. We moeten elkaar uitdagen en durven te veranderen, anders verandert er niets.