• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Van Veldhoven opgelucht dat met verruimde PFAS-norm weer doorgebouwd kan worden

Van Veldhoven opgelucht dat met verruimde PFAS-norm weer doorgebouwd kan worden

Afbeelding Van Veldhoven opgelucht dat met verruimde PFAS-norm weer doorgebouwd kan worden
dinsdag 7 juli 2020

Vorige week is de PFAS-norm voor bouwgrond verhoogd van 0,8 naar 1,4 microgram per kilo. Dit na een eerdere aanpassing van 0,1 naar 0,8. De eerdere 0,1 was in de praktijk de laagst meetbare hoeveelheid PFAS, waardoor veel grond niet verplaatst mocht worden en projecten stilvielen. De bouwstop door PFAS lijkt nu definitief ten einde.

De PFAS-crisis: stoffen die onze jassen waterdicht maken en onze koekenpannen voorzien van een antiaanbaklaag, bleken na een inventarisatie in Dordrecht overal in Nederland aanwezig te zijn. Toen dat bekend werd, ging de norm zo hard omlaag dat geen bouwgrond meer mocht worden verzet en veel bouwprojecten in heel Nederland stil kwamen te liggen. Nu is er duidelijkheid: een nieuwe norm voor de hoeveelheid PFAS in bouwgrond.

Forever chemicals

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven (D66), legt nog eens het probleem uit: "PFAS zijn zogenoemde 'forever chemicals', dat wil zeggen chemicaliƫn die nooit meer afbreken. In 2018 bleek dat overal in Nederland in de grond te zitten. Onze wetgeving was daar niet op ingericht. Daarin stond namelijk dat als het verplaatsen van grond gezondheidsrisico's met zich meebrengt, het dan niet mag gebeuren." Volgens Van Veldhoven was het deze wetgeving die ertoe leidde dat bouwprojecten geleidelijk in heel Nederland stilvielen. Je zou kunnen denken dat als PFAS toch overal in de grond zit, het verplaatsen van grond geen risico's met zich meebrengt. Zo simpel is het volgens de staatssecretaris niet: "Het probleem is dat je niet weet hoeveel er overal precies zit. We moeten voorkomen dat relatief schone grond met meer PFAS wordt vervuild. Dat is de basisregel van het Nederlandse bodembeleid".

'We hebben de bouw keihard nodig'

De staatssecretaris is opgelucht dat het probleem hiermee voorlopig ten einde lijkt. "Onze inzet is steeds geweest om bedrijven aan de slag te laten gaan. Het is een opluchting dat nu weer doorgebouwd kan worden, want we hebben de bouw keihard nodig." Van Veldhoven noemt de belangrijke rol die de bouw speelt in de economie: "Het gaat om meer dan huizen bouwen en onze waterveiligheid. Het economische belang van de bouw in de crisis die we allemaal zien aankomen, is te groot om te negeren." Volgens de D66'er maakte dat economisch belang PFAS zo'n lastig dossier. "PFAS zijn zeer zorgwekkende stoffen. Het is een constante zoektocht geweest om de gezondheid van mensen en milieu te waarborgen terwijl we de bouw zo min mogelijk belasten."

Wie betaalt?

Vanuit de bouw is er onvrede over de rekening van de PFAS. De sector is immers niet tot nauwelijks verantwoordelijk voor de hoeveelheid PFAS in de grond, maar draait wel op voor de schade die het oplevert. Van Veldhoven heeft daar helaas geen oplossing voor: "Als bedrijf heb je je te houden aan de wetgeving. Helaas is het zo dat die wetgeving soms tot kosten leidt. Onder andere deze verruiming hopen we zo veel mogelijk kosten zo snel mogelijk te beperken." Wel heeft de staatssecretaris een morele oproep gedaan. "We hebben opdrachtgevers gevraagd in gesprek te gaan met bouwers zoals je eigenlijk altijd doet als een project onverwacht extra kosten met zich meebrengt." Het kabinet is volgens Van Veldhoven niet bereid met een tegemoetkoming te komen naar aanleiding van het PFAS-dossier.

Meer weten? Luister dan de uitzending van BNR Bouwmeesters van 6 juli terug over 'Is de bouw nu eindelijk klaar met PFAS?' of bekijk het overzicht van alle uitzendingen.

Richard Massar communicatieadviseur