Bouwlogistiek@Work: game voor samenwerking in bouwlogistiek

Afbeelding Bouwlogistiek@Work: game voor samenwerking in bouwlogistiek
maandag 10 augustus 2020

TNO lanceert de serious game Bouwlogistiek@Work. Hiermee wordt de bouwlogistiek voor een binnenstedelijke bouwplaats gesimuleerd. Bouwend Nederland heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de game.

Bouwlogistiek@Work is een game in de vorm van een workshop die wordt ingezet om samenwerking te stimuleren en bewustwording te creƫeren op het gebied van bouwlogistiek. Waarom? Een goede bouwlogistiek heeft afstemming en medewerking binnen de keten nodig. Met deze game ervaren deelnemers wat de effecten zijn van innovaties in de bouwlogistieke keten.

Hoe werkt het?
Er kan gespeeld worden met aannemers, leveranciers, transporteurs, gemeenten en onderwijsinstellingen. Het digitale spel kent meerdere teams van twee spelers. In de eerste ronde kruip je in de rol van uitvoerder van een bouwproject. Je moet contracten afsluiten, bouwmaterialen inplannen en reageren op gebeurtenissen. In ronde twee ben je ketenregisseur. Je ervaart wat de voor- en nadelen zijn van ketensamenwerking en informatiedeling in de bouwlogistieke keten. De effecten worden gemeten op doorlooptijd, kosten, aantal ritten en werkbelasting.

Voor wie?
Alle partijen die betrokken zijn bij binnenstedelijke bouwprojecten waarbij ketenregie en samenwerking belangrijk is. Via een licentie kan de game ingezet worden in het onderwijs om studenten tijdens hun opleiding kennis te laten maken met bouwlogistiek.

Speel de demo!

Tijdens het Topsector Logistiek Congres op 11 september kan je meespelen met een demo van het spel. Zo ontdek je hoe de game in de praktijk kan worden toegepast door marktpartijen, (lokale) overheid en onderwijsinstellingen. In deze factsheet lees je alle feiten en voordelen op een rijtje. Als je meer wil weten stuur je een email naar Arjan Walinga die vanuit Bouwend Nederland bij het project is betrokken.

Naast Bouwend Nederland hebben de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Transport Logistiek Nederland, Volker Wessels Bouwmaterieel, Hibin en Dura Vermeer meegewerkt aan de totstandkoming van de game. Topsector Logistiek is medefinancierder.

Arjan Walinga accountmanager bouw klein/beleidsadviseur ketensamenwerking