Bouwen vanuit een digitale basis met BIM als begin

Aan de basis van Digital Construction staat natuurlijk BIM. Het steeds breder gebruikte platform zorgt voor betere samenwerking, betere communicatie, efficiëntere calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering. Interne en externe processen zijn beter beheersbaar, waardoor bouwondernemingen klanten een optimaal eindresultaat kunnen bieden. Wat is er verder mogelijk op digitaal vlak?
McKinsey zegt dat BIM zeker voor grote projecten nog belangrijker zal worden. Voor kleinere projecten is het systeem volgens hen minder effectief, vooral vanwege de implementatietijd. Als alle elementen van het bouwproces in het systeem moeten worden geïntegreerd, kost dat veel tijd. Ook het feit dat medewerkers ingewerkt moeten worden op het systeem vormt een barrière. Een ander nadeel is dat BIM (nog) niet werkt met robotachtige procesautomatisering (RPA), intelligente bedrijfsbeheersoftware (iBPMS) en AI. Hierdoor is het nu niet meer dan een informatiemodel waar informatie in wordt gestopt en uitgehaald. De tijd zal moeten uitwijzen of hyperautomatisering in BIM wordt opgenomen of dat andere toepassingen dit gat zullen gaan dichten.
Wat is de grootste verdienste van BIM?
De (voorlopig) grootste verdienste van BIM is dat het de stap van tekenen naar modelleren mogelijk maakte. Het wijzigen van plannen is nu niet alleen makkelijker, maar ook minder foutgevoelig door de ingebouwde controles. Het uiteindelijk realiseren van de modellen die in BIM wordt gegenereerd, gebeurt veelal nog op de traditionele manier. De volgende stap is om vanuit het model direct een machine aan te sturen. Dan raken we de kern van Digital Construction: bouwen vanuit een digitale basis.
Eindeloze opties
Deze verdere integratie opent een wereld aan mogelijkheden. 3D-printen is wellicht de bekendste toepassing, met voorbeelden als de 3D-betonprinter van BAM, prefabprinting in beton van Bruil, de staalprinter van MX3D en de 3D-printer van Aectual die met allerlei materialen uit de voeten kan. Andere voorbeelden van Digital Construction zijn bijvoorbeeld de flexibele (herbruikbare) mallen op basis van digitaal frezen van mbX, de fabriek voor gevels en kozijnen van Dijkstra Draisma en virtueel bouwen van Heembouw.

Innovatie, niets nieuws voor de bouw
In de Bouwinnovatieshop komen vraag en aanbod op gebied van innovaties bij elkaar. Van producten tot investeringskansen.
Bezoek de Bouwinnovatieshop