Samen digitaliseren: hoe doen we dat?

Afbeelding Samen digitaliseren: hoe doen we dat?
vrijdag 18 september 2020

De technische ontwikkeling op het gebied van het maken van gebruikersvriendelijke online maatwerkapplicaties speelt de groeiende digitale samenwerking in de kaart. Wat is daaraan te doen?

Als de trend van low-code (dus makkelijk te maken) en gebruikersvriendelijke online apps breder wordt omarmd in bouwsector, wordt digitaliseren makkelijker en goedkoper. Dan kan Digital Construction nog wel eens een grote vlucht gaan nemen. Zeker als je dat ook nog samen doet, zoals BAM, Ballast Nedam en Heijmans die op het cloudplatform Viktor samen een applicatie voor het geautomatiseerd ontwerpen van grondlichamen bouwden. In een artikel op de Cobouw-website roepen zij anderen op ook mee te doen. 

Samenwerken heeft zijn grenzen

Aannemers die willen deelnemen, zullen daar wel iets tegenover moeten stellen. Ze zullen capaciteit, specialistische kennis of geld moeten inbrengen, willen ze ook met de applicatie kunnen werken. Ingenieursbureaus staan niet te trappelen om mee te doen aan samenwerkingsprojecten. Er is vrees dat een deel van het ingenieurswerk zal verdwijnen.

Coen Sanderink van Heijmans geeft aan Cobouw toe dat zijn bedrijf vooralsnog niet van plan is de applicatie voor dijkontwerp te delen. "De voorsprong die wij nu hebben op onze concurrenten is tijdelijk, dat besef ik, maar die geven we niet zomaar op. We zijn nu binnen de DEC met andere bouwers in gesprek om in dit soort gevallen de oude versie te delen, terwijl je de nieuwste voor jezelf houdt." Je oude schoenen weggeven als je nieuwe hebt dus.

Opensourcesoftware

Voor de bouwwereld is opensourcesoftware een optie die vaker overwogen kan worden. In de IT-sector wordt OSS veel gebruikt voor de snelle ontwikkeling van nieuwe toepassingen en oplossingen. Het is bovendien een manier om ontwikkeling, beheer, patchen en onderhoud te delen. In-house developers kunnen aanpassingen en verfijningen doen, zonder dat ze de volledige ontwikkelingslast dragen.

Innovatie, niets nieuws voor de bouw

In de Bouwinnovatieshop komen vraag en aanbod op gebied van innovaties bij elkaar. Van producten tot investeringskansen.

Bezoek de Bouwinnovatieshop
Tom van Eck coördinator infra