Vraag gladheidsbestrijding aan binnen Uitgebreid Bouwweer

Afbeelding Vraag gladheidsbestrijding aan binnen Uitgebreid Bouwweer
donderdag 10 december 2020

Voor je gangbare bouwprojecten en eventuele kans op onwerkbaarheid door sneeuw of andere winterse omstandigheden, is het Uitgebreid Bouwweer de meest complete en efficiënte oplossing. Maar als je echt betrokken bent bij gladheidbestrijding, in de uitvoering of zelfs in het nemen van beslissingen om te gaan strooien, dan is GladheidSupport voor jou bedoeld. Je krijgt dan meer ondersteuning om de juiste keuze te kunnen maken.

Voor GladheidSupport kun je je eenvoudig binnen ons Uitgebreid Bouwweer aanmelden. Daarmee krijg je een overzichtelijk dashboard waarmee je snel inzicht hebt in de kans en het tijdstip van te verwachten gladheid op jouw locatie. Met een kleurcodering geven we het advies van de meteoroloog weer. Dit kan variëren van groen (geen gladheid) tot oranje, rood en paars (ijzel). Vanuit het dashboard klik je door naar gedetailleerde tabellen of grafieken en de neerslagsoortradar om de reden en timing van de gladheid te kunnen bepalen. Het advies ontvang je tevens per e-mail zodat je tijdig bent gewaarschuwd voor naderende gladheid.

Hoe worden de adviezen opgesteld?

Om tot een gladheidsadvies te komen heeft onze ledenvoordeelpartner Infoplaza een gladheidsmodel ontwikkeld. Dit is een stralingsmodel dat de gedetailleerde weersverwachting combineert met de lokale situatie (soort wegdek, dikte van het wegdek, toestand van het wegdek, omliggende bebouwing/begroeiing, etc.). Daardoor kan het systeem de temperatuur van het wegdekoppervlak en de kans op vocht op het wegdek berekenen.

Onze partner Infoplaza ontvangt data van ruim 300 locaties in Nederland van Gladheidsmeldsystemen (GMS), deze meten de temperatuur en toestand van het wegdek en vaak ook van de lokale weersituatie. Die data wordt verwerkt in de gladheidsverwachtingen. Zo kunnen we ook voor jouw locatie een nauwkeurige verwachting berekenen.

Infoplaza werkt voor een breed scala aan bedrijven en overheden. Zo wordt vanuit de weerkamer in Houten onder andere de gladheid bewaakt voor 400 NS-stations in Nederland. Voor gemeentes en provincies die klant zijn bij Infoplaza wordt ook het GMS bewaakt zodat de gladheidcoördinatoren geheel worden ontzorgd.

Hoe vraag je het aan?
Binnen het uitgebreid bouwweer kun je onder je accountgegevens kiezen voor ‘GladheidSupport aanvragen’. Na het indienen van de aanvraag worden de locatiedetails in ons gladheidmodel verwerkt en ontvang je de inloggegevens voor GladheidSupport. Dit is een extra ledenvoordeel van Bouwend Nederland, dat je als lid gratis kunt aanvragen.