Nieuwe opleiding: Projectbeheersing met BIM-coördinatie

Verbeter de samenwerking en verminder (bouw)fouten

maandag 22 februari 2021

Vincent Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Randstad Noord
Building Information Modeling (BIM)

De digitalisering van de bouw is in volle gang. Een ding is duidelijk: BIM is daarin niet meer weg te denken. Wil je BIM optimaal toepassen, dan is goede coördinatie een vereiste. Samen met het ROC van Amsterdam ontwikkelden we hiervoor een nieuwe (deeltijd)opleiding.

Niet alleen opdrachtgevers vereisen dat je met BIM werkt, ook jonge medewerkers willen niet meer zonder. Maar: BIM is een hulpmiddel, geen doel op zich. Een hulpmiddel om beter samen te werken, het ontwerp- en bouwproces te verbeteren, meer inzicht te krijgen en fouten te voorkomen.

Wil je BIM optimaal toepassen, dan is goede coördinatie een vereiste. Dat is waar deze module voor is ontwikkeld. Een unieke samenwerking tussen Koninklijke Bouwend Nederland en ROC Amsterdam heeft gezorgd voor deze praktische, interactieve deeltijdopleiding op hoger onderwijs niveau.

Waarom een medewerker opleiden tot BIM-coördinator?

• Je haalt de benodigde BIM kennis in huis
• Je bent voorbereid op de toekomst en kunt met BIM-projecten aan de slag
• Je kunt optimaal rendement halen uit BIM in het ontwerp- en bouwproces
• Je zorgt voor een betere samenwerking in de gehele keten
• Je vermindert bouwkosten en verhoogt de efficiëntie
• Je biedt werknemers de kans te groeien en zich te ontwikkelen op hoger onderwijs niveau
• Je zet jouw organisatie voor nieuw te werven personeel positief op de kaart

Hoe ziet de opleiding eruit?

20 weken lessen (circa vier uur per week) met veel op de praktijk gebaseerde casussen, twee challenges waarin deelnemers worden uitgedaagd een beroepsproduct te leveren, opdrachten, review-momenten en een kennistoets. Na afronding ontvangen deelnemers een diploma NLQF5.

Wat leren deelnemers aan deze opleiding?

• Hoe het BIM-proces in de bouw eruitziet.
• Welke hulpmiddelen je nodig hebt als BIM-coördinator en hoe je deze toepast, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een BIM protocol en een BIM Uitvoeringsplan.
• Hoe je modellen samenvoegt en hoe je onderzoekt of deze juist gemaakt zijn en of ze de juiste informatie bevatten.
• Hoe je anderen kunt begeleiden bij de implementatie en toepassing van BIM.
• BIM-doelstellingen formuleren voor een project en bepalen wat de toegevoegde waarde kan zijn van BIM in een project.

Voor wie?

In de hele keten van de bouw zijn mensen nodig met deze specifieke kennis. Dus bij de aannemer (werkvoorbereiding, uitvoering), architectenbureau (ontwerp), bouwkundig adviesbureau, installatietechnisch adviesbureau, ingenieursbureau, opdrachtgever (opdracht en assetmanagement) en bij leveranciers. We zitten namelijk nog midden in de transitie van traditioneel bouwen naar de digitalisering van de bouw en dus is er heel veel vraag naar personen die de digitalisering van de bouw helpen tot stand brengen. Dat kan zijn bij een koploper (veelal ontwikkelende bouwers), maar ook bij een organisatie die wil overgaan of daarmee druk bezig is.

Investering?

• €3.000 voor leden Koninklijke Bouwend Nederland (reguliere prijs €3.300) inclusief diploma.
• ½ dag per week gedurende twintig weken, dus goed te combineren met werk en privé. Locatie: MBO College Noord in Diemen. De initiële start in april 2021 is uitgesteld en is naar verwachting september 2021.

Meer informatie?

Bekijk de website van het ROC van Amsterdam, lees de brochure voor werkgevers, de brochure voor werknemers/kandidaten of bel Vincent Zijlstra op 06-53153024.