Zwaar werk en strenge vorst hot items bij HR-bijeenkomsten

Werken in de sneeuw
vrijdag 19 maart 2021

Met in totaal ruim 100 deelnemers waren de HR-bijeenkomsten in februari goed bezocht. Er stonden dan ook aansprekende en actuele punten op de agenda zoals de vorst-ww en de zwaarwerkregeling.

Normaal gesproken vinden de HR-bijeenkomsten op drie verschillende locaties plaats: Almelo, Oosterbeek en Zwolle. Vanwege de corona maatregelen kon dat in februari niet op die gebruikelijke manier. Voor de digitale varianten werd wel diezelfde vertrouwde regionale indeling aangehouden; 9 februari voor de leden uit de regio Almlelo, 11 februari voor die uit de regio Oosterbeek en 16 februari voor de regio Zwolle. Een goede keuze want uiteindelijk logden ruim 100 HR-functionarissen in bij de sessies en dat zou met één enkele Teams-bijeenkomst voor de interactie wat te veel van het goede zijn geweest. De deelnemers waren op een interessante en ook actuele agenda afgekomen. 

Zwaarwerkregeling

Annelies van der Laan van BPF Bouw gaf tekst en uitleg over de zwaarwerkregeling die in de huidige CAO Bouw &  Infra is opgenomen. Sinds 1 januari 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers drie jaar voor de AOW ingaat, stoppen met werken en gebruik maken van een soort vervroegd pensioen. Er waren veel vragen over de noviteit, vooral over specifieke situaties binnen bedrijven. Zoals: ‘We hebben een medewerker die vier dagen per week werkt, hoe werkt de regeling dan?” Naast de presentatie leverde die interactie een heleboel informatie op voor de deelnemers.

Barometer Bouw

Aan de hand van de Barometer Bouw gaf het UWV inzicht in de regionale ontwikkelingen in de sector. Onder meer het aantal bouwplaatsmedewerkers, de ww-uitkeringen en de effecten van stikstof en corona kwamen aan de orde. Vooralsnog lijkt het er op grond van de UWV-informatie op dat vooral de stikstofmaatregelen effect hebben op de werkgelegenheid en de uitkeringssituatie binnen de Bouw en Infra. De gevolgen van de corona-crisis zijn minder voelbaar, al kan dat in de toekomst anders zijn voor onze laatcyclische sector.

Vorst-ww

Naast een update over de CAO-onderhandelingen gaf Mayra Schoolen van Bouwend Nederland de deelnemers uitleg over de vorst-ww. Een onderwerp dat wel wat toelichting kon gebruiken. In Nederland hebben we immers weinig strenge winters maar juist rondom deze HR-bijeenkomsten  in februari lag er op veel plaatsen een dik pak sneeuw en kwam de temperatuur gedurende een paar weken nauwelijks boven het vriespunt uit. De adviseur Sociale Zaken van Regio Oost gaf aan dat in de CAO staat dat je als bouwplaatsmedewerker niet mag werken als de gevoelstemperatuur op -6 of lager ligt. Ook legde ze uit hoe de melding bij UWV moet worden gedaan en hoe je als werkgever zorgt dat je de uitkering op de rekening krijgt.

Tot ziens op 11 juni!

Uiteraard werd het aansluitende netwerken gemist maar de bijeenkomsten leverden de deelnemers zoals gebruikelijk wel een heleboel nuttige en praktisch toepasbare informatie op. Hopelijk kan er bij de volgende HR-bijeenkomsten wel weer ouderwets worden nagepraat. De eerstvolgende staat gepland voor vrijdag 11 juni bij Van der Valk in Apeldoorn. Dan staan onder meer arbeidsmarktcommunicatie en het belang van een juiste vacaturetekst op de agenda. Meedoen? Dat kan. Stuur een mail naar Mayra Schoolen m.schoolen@bouwendnederland.nl

Mayra Schoolen adviseur sociale zaken regio-oost