• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • HR-adviseurs over de zwaarwerkregeling: Vakmensen ga je altijd missen

HR-adviseurs over de zwaarwerkregeling: Vakmensen ga je altijd missen

Afbeelding HR-adviseurs over de zwaarwerkregeling: Vakmensen ga je altijd missen
dinsdag 29 juni 2021

Hoe dubbel het soms voelt en hoe lastig het nu ook is: medewerkers van Takkenkamp Groep die van de zwaarwerkregeling gebruikmaken kunnen rekenen op respect en begrip. "Zij zijn echt blij en wij gunnen het ze van harte." Twee hr-adviseurs delen hun ervaringen met de regeling.

Met het vertrek van de oude garde gaat veel kennis en ervaring verloren en de aanwas van nieuwe krachten loopt achter, dus dat is een uitdaging. Takkenkamp is een bedrijf dat de samenwerkingen met hun medewerkers, klanten en partners zo duurzaam mogelijk aanpakt. Dat zit nou eenmaal in hun dna.

Wat ervaren de hr-adviseurs?

Via het personeelsblad houdt het bedrijf de werknemers op de hoogte en dus ook van het bestaan van de zwaarwerkregeling. Een deel van hen loopt richting de pensioenleeftijd en is een generatie die het zich vaak kan veroorloven om eerder te stoppen. Dus daar krijgen hr-adviseurs Irma Klein Bleumink en Susan Bosman regelmatig vragen over.

Om hoeveel mensen gaat het eigenlijk, op dit moment?

Irma: "Tot nu toe zijn er twee gestopt. Een aantal is er mee bezig". Susan zegt ze als hr-adviseurs daar op zich weinig omkijken naar hebben. "We helpen ze natuurlijk wel daarmee, zoals met het beantwoorden van hun eerste vragen en het in contact brengen met de vakbond. De medewerkers regelen het vervolgens zelfstandig, vaak geholpen door de vakbond en soms ook door familieleden. Er wordt wel actief naar gevraagd."

Wat voor vragen krijg je dan?

"Hoe het werkt, wat ze moeten doen, waar ze terecht kunnen. Vaak inhoudelijke vragen", zegt Susan. Irma merkt op dat deze generatie graag ergens langsgaat, waar ze hun vragen kunnen stellen. "Ze zullen het niet snel zelf meteen digitaal regelen. De vakbond helpt daarbij goed, ook met het financieel uitzoeken."

Met welke redenen willen ze eerder stoppen?

Meestal om dezelfde reden, namelijk dat ze fysiek nog goed zijn en het moment pakken nu het nog kan. "Dat is voordat ze eventueel wel ergens last van krijgen. Het zijn medewerkers die al 30 of 40 jaar werken in de bouw. Die hebben hun sporen echt wel verdiend", aldus de hr-adviseurs.

Alleen daarmee verdwijnt wel waardevolle kennis uit de organisatie. "Klopt en daar zijn we ons terdege van bewust. Dit voorkomen we voor een deel met onze eigen vakopleiding. Zo proberen we die kennis vast te leggen". "Het blijven vakmensen die gebruik maken van de ZWR. Dus je gaat ze altijd missen. Onze verwachting is dat het er langzaam steeds meer worden", vult Irma aan.

Waarom denk je dat?

"Omdat de generatie die in aanmerking komt relatief groot is bij ons. De meesten moeten sowieso nog even wachten voordat ze aan de beurt zijn. In de tussentijd kunnen ze mooi bij hun collega's kijken hoe het proces verloopt." Susan merkt op dat als zij dat dus ook willen, dat ineens heel hard kan gaan.

Dan mis je dus nieuwe aanvoer?

Daar is Susan het mee eens, want er is volgens haar al minder aanwas dan gehoopt. "Het is lastig nieuwe mensen te vinden. We hebben relatief veel zzp'ers en uitzendkrachten op de bouw." Irma zegt dat Takkenkamp Groep daar wel vaak bewust voor kiest. "Klikt het van beide kanten, dan nemen we ze graag over van het uitzendbureau. Als het druk is komen er bij onze 360 eigen medewerkers zo maar 240 ingehuurde krachten bij. De flexibele schil wordt steeds groter."

Dat zorgt dan ook meteen voor drukte. "We werken het meest in de zakelijke markt, maar de particuliere markt is enorm aan het groeien. Dat komt omdat veel mensen hun huis willen verduurzamen, denk aan isolatie en gevelonderhoud." Susan zegt dat er veel voor vve's en woningcorporaties wordt gewerkt. "Wat dat betreft biedt de bouw altijd kansen, er is werk zat."

Wat is de zwaarwerkregeling ook maar weer?

De zwaarwerkregeling is onderdeel van de cao Bouw & Infra en biedt bouwplaatsmedewerkers de gelegenheid drie jaar vóór hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Je kan instromen tussen 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025. Het uitkeringsbedrag is €21.200 bruto per volledig jaar dat eerder wordt gestopt.

Angelina van Weerdenburg senior communicatieadviseur