EIB: Bouw heeft meer buitenlandse arbeidskrachten nodig

Afbeelding EIB: Bouw heeft meer buitenlandse arbeidskrachten nodig
maandag 8 november 2021

Uit recent onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat er 8.000 extra buitenlandse arbeidskrachten nodig zijn om aan de maatschappelijke bouwopgaven te voldoen. Maar waar moet je op letten bij de inhuur van buitenlandse arbeidskrachten? En hoe zit het met wet- en regelgeving? Om leden te helpen, heeft Bouwend Nederland de brochure 'DE BOUW MAAKT HET met buitenlandse arbeidskrachten' uitgebracht. Download de brochure hieronder.

Uit het onderzoek Trends op de bouwarbeidsmarkt 2021 - 2025 van het EIB blijkt dat met name de komende twee jaar de spanning op de bouwarbeidsmarkt fors zal toenemen en de inzet van buitenlandse arbeidskrachten noodzakelijk is. Het EIB verwacht dat in 2022 en 2023 ongeveer 8.000 buitenlandse arbeidskrachten extra ingezet moeten worden.

Download de brochure 'DE BOUW MAAKT HET met buitenlandse arbeidskrachten' of klik hieronder op de afbeelding.

Inhuren van buitenlandse arbeidskrachten

Buitenlandse arbeidskrachten zijn vaak niet in dienst bij het bouw- of infrabedrijf maar worden ingehuurd via uitzend- en detacheringsbedrijven of als zelfstandige. Vaak gelden complexe regels voor het werken met uitzendondernemingen en zzp'ers, zeker bij grensoverschrijdende situaties. Waar moet je op letten en hoe beperkt je de risico's? Bouwend Nederland helpt met het zetten van de juiste stappen in het inhuurproces.

Kijk voor meer informatie op onze themapagina over buitenlandse arbeidskrachten.

De keten van onderaannemers, zzp-ers en uitzendbureaus bij projecten wordt ingewikkelder en internationaler. Het is niet eenvoudig door de bomen het bos te zien. In deze masterclass wordt een totaalbeeld uiteengezet over de WKA, WAS, DBA, WAV en AVG.

Masterclass Wegwijs in ketenwetgeving

 

Jaap van de Burgt beleidsadviseur arbeidsmarkt & sociale zaken