De Bouw maakt het, ook in 2022

Afbeelding De Bouw maakt het, ook in 2022
dinsdag 28 december 2021

‘De Bouw maakt het’ is terug van nooit weggeweest. In 2022 is de bekende slogan weer te zien in allerlei activiteiten en uitingen van Bouwend Nederland en hopelijk ook die van lidbedrijven. Het doel van de campagne is om samen de maatschappelijke relevantie en het probleemoplossend vermogen van de bouw en infra te laten zien. En uiteraard het enthousiasmeren van jong en oud voor een baan in onze mooie sector.

De eerste campagne vanuit ‘De Bouw maakt het’ werd van 2005 tot 2014 actief ingezet om een positiever imago voor de sector neer te zetten. Hoewel Bouwend Nederland het merk de afgelopen jaren niet actief richting het grote Nederlandse publiek heeft gevoerd, is ‘DBMH’ nooit weggeweest. Naast het gebruik van het (beeld)merk door leden, is er op Facebook nog altijd de zeer succesvolle community onder de naam ‘De Bouw maakt het’. De wekelijks gedeelde mooiste bouwplaatjes (reposts van berichten van bedrijven uit de sector die de #debouwmaakthet gebruiken) hebben zowel op Facebook als op Instagram onder ‘De Bouw maakt het’ groot succes.

Topprojecten in de spotlights

Vanaf begin 2022 wordt, op de zomervakantie na, elke maand een topproject uitgelicht via de kanalen van Bouwend Nederland en (gesponsord) gedeeld met bredere media. Dit kan zowel een bouw- als infraproject zijn, van een groot bedrijf, een mkb’er en alles daar tussenin. Het gaat niet alleen om de langste brug of de hoogste woontoren. “We laten vooral de maatschappelijke meerwaarde zien en maken steeds de vertaalslag naar wat de Nederlander hier zelf mee te maken heeft”, zegt zegt Angelina van Weerdenburg die vanuit de communicatieafdeling van Bouwend Nederland nauw betrokken is bij de imagocampagne. "Ook worden verschillende beroepen in beeld gebracht door korte interviews met werknemers. Zo krijgen de mensen een completer beeld van wat werken in de bouw en infra inhoudt, wat voor mogelijkheden er zijn voor jongeren maar ook voor zij-instromers."

Nieuwe middelen

Essentieel voor het succes van de nieuwe ‘De Bouw maakt het’-imagocampagne is dat Bouwend Nederland het niet alléén doet, maar samen met de leden. "De oproep aan leden is om ons te volgen op social media en zowel de landelijke uitingen als hun eigen voorbeelden en successen te (blijven) delen met de hashtag #debouwmaakthet," aldus Van Weerdenburg. “Uiteraard bereiken we niet iedereen via social media. Daarom maken we ook andere middelen.”  Wat kunnen leden verwachten?

 • Podcast
  Vanaf januari 2022 verschijnt de eerste aflevering van de nieuwe podcast ‘De Bouw maakt het’. Niet alleen voor lidbedrijven leuk om te beluisteren, maar zeker ook voor iedereen van buiten de sector die geïnteresseerd is in de wereld van bouw en infra.

 • Dag van de Bouw
  Inmiddels is de datum voor een nieuwe Dag van de Bouw bekend: 18 juni 2022. Dat is het een prachtige kans voor alle lidbedrijven, van klein tot groot, om aan Nederland te laten zien wat je doet en wat dat betekent voor de samenleving.

 • Nieuw logo
  De naam is vertrouwd maar het plaatje ziet er anders uit: de campagne heeft een nieuw logo. Het nieuwe beeldmerk van ‘De Bouw maakt het’ bestaat uit stevige stoere letters die de associatie oproepen met zowel de bouw als infra.

 • Nieuwe website
  In januari komt er een nieuwe website van ‘De Bouw maakt het’. Deze site is vooral bedoeld om mensen die de kreet ergens tegenkomen te vertellen wie de afzender is, wat de campagne inhoudt en waar je meer informatie kunt vinden.

Samen met leden

Om de campagne tot een succes te maken, laat Bouwend Nederland zich ook graag inspireren door lidbedrijven. Kunnen wij je verder helpen met een ontwerp voor een vlag, een bouwhekdoek of andere middelen? Heb je een creatief idee om de boodschap van ‘De Bouw maakt het’ nog breder te verspreiden? Laat het ons weten!

Dit artikel is een verkorte versie van het openingsartikel uit verenigingsmagazine BNL. Lees hier het complete artikel.