In 6 stappen naar een succesvolle innovatie

Innovatieaanpak Rijkswaterstaat

Afbeelding In 6 stappen naar een succesvolle innovatie
vrijdag 14 januari 2022

Er zijn verschillende hulpmiddelen in de markt om een innovatief idee te vertalen in een product. Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat die innovatie er echt komt? Rijkswaterstaat helpt je op weg met hun innovatieaanpak: een overzicht van alle stappen richting realisatie mét de tools om die succesvol te nemen.

De innovatieaanpak van Rijkswaterstaat is weergegeven in een overzichtelijke tijdlijn met zes stappen, waarbij partijen op elk moment kunnen instappen. Per stap zijn opdrachten, tips, tools, links, voorbeelden en werkbladen gemaakt en verzameld. De weg naar een succesvolle innovatie was nog nooit zo duidelijk en breed toepasbaar. Mattijs Eberveld, innovatieadviseur bij RWS en bedenker van de innovatieaanpak: “Voor RWS is dit uniek. En misschien wel voor Nederland.” Voorlopig is de innovatieaanpak van Rijkwaterstaat nog voor de doe-het-zelver op innovatiegebied. Er staan een cursus voor innovatie en een hulptraject op stapel waarbinnen deze aanpak een rol kan vervullen.

Open source aanpak

Over het waarom zegt Mattijs Eberveld: “Ik ben er eigenlijk mee begonnen om te zorgen dat iedereen binnen RWS de juiste tools had en een overzicht van de stappen in het proces.” Zo hoopt Eberveld de innovatiekracht van RWS te bevorderen. Maar de tool is nadrukkelijk geen RWS-feestje: “De innovatieaanpak is altijd bedoeld geweest om te delen, in de samenwerking tussen RWS en bedrijven.” Eberveld moedigt bedrijven in alle sectoren bovendien van harte aan om er hun eigen draai aan te geven: “Mijn doel is innovatiekracht vergroten en begrip helpt daar enorm bij. Dus als je het wilt kopiëren en er je eigen organisatiesmaak aan wilt hangen: zeker doen.” Mis je daarbij iets, laat het weten via RWS innoveert.

​Meer innovatie in de Bouwinnovatieshop op debouwmaakthetslim.nl

De Bouw Maakt Het Slim is een digitaal platform met veel bouw- en infrainnovaties die kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven.  Enerzijds is deze website een showroom van wat er in de bouw aan innovaties voorhanden is. Anderzijds kunnen marktpartijen hier met elkaar in contact komen, bijvoorbeeld als afnemer van de innovatie, als kennispartner en zelfs als investeerder.

Op zoek naar meer inspiratie? Ga naar debouwmaakthetslim.nl

Harry Wisse accountmanager bouw & infra groot/vakgroepsecretaris ingenieursbureaus voor bouwondernemingen & deltabouwers