Wethouder Verschuure bezoekt MBO Utrecht met bouwsector

Afbeelding Wethouder Verschuure bezoekt MBO Utrecht met bouwsector
woensdag 26 januari 2022

Op woensdag 26 januari bracht de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling en MBO) een bezoek aan MBO Utrecht waar momenteel een duurzame renovatie gaande is. Tijdens het werkbezoek sprak hij onder andere met een bestuurslid van MBO Utrecht, verschillende vaklieden en met bestuursleden van Bouwend Nederland afdeling Midden-Nederland over het cruciale belang van goed onderwijs en de bouwopgave van gemeente Utrecht.

Door het motiveren van jongeren voor een opleiding in de bouw en infra richt Bouwend Nederland zich op de toenemende vraag naar arbeidskrachten in de bouw en infra. Er zijn verschillende campagnes om de (zij)instroom te bevorderen. Een daarvan is het bouwhekdoek. Er zijn verschillende varianten waarbij zowel de doeners als denkers onder de jongeren worden aangesproken. Een van die doeken hangt bij MBO Utrecht waar Dura Vermeer Renovatie Midden West momenteel bezig is met een omvangrijke renovatie. De komende jaren wordt er gebouwd aan een bruisend en activerend gebouw, voor studenten en medewerkers van MBO Utrecht in de wijk Kanaleneiland: de nieuwe Onderwijsboulevard MBO Utrecht.

'Er is behoorlijk wat menskracht nodig'

Wethouder Klaas Verschuure: "Nederland kan niet zonder mbo'ers: zij vormen de cruciale spil van onze economie: ons land draait op mbo'ers. Daarom zet Utrecht het mbo ook stevig op de kaart. In Utrecht moeten we veel woningen bouwen om de groei in goede banen te leiden. Daarvoor is behoorlijk wat menskracht nodig. Ik ben dan ook blij met dit mooie initiatief om jongeren te laten kiezen voor de bouw. In de bouw, timmer je immers aan de weg voor je eigen toekomst."

Lid College van bestuur van MBO Utrecht Robert Leeftink voegt daar aan toe: "Het opleiden en blijvend ontwikkelen van vakbekwame medewerkers is een urgente en gezamenlijke opdracht voor onderwijs en bouwbedrijven".

Gemeentelijke bouw- en infraoverleggen

Het idee voor het werkbezoek is ontstaan tijdens één van de gemeentelijke bouw- en infraoverleggen die Bouwend Nederland regelmatig heeft met gemeenten in de regio.

"Gemeenten zijn niet alleen een belangrijke opdrachtgever voor de bouwsector, maar bepalen ook grotendeels het speelveld", benadrukt Yolanda van Rijswijk, adjunct directeur Dura Vermeer Renovatie Midden West en voorzitter van afdeling Midden-Nederland. "De bouwoverleggen die wij hebben met de gemeenten in onze regio zijn een waardevolle bron van informatie voor zowel gemeenten als de bouwers. Door elkaar op de hoogte te houden over ontwikkelingen zoals prijsstijgingen, veranderende regelgeving, de wet kwaliteitsborging en innovaties, leiden we samen met (lokale) overheden de enorme bouw- en verduurzamingsopgave in goede banen.""Een grote uitdaging voor zowel markt als overheid is de instroom van geschikt personeel", geeft René van Deuveren, manager realisatie Hegeman Bouw & Infra en bestuurslid van afdeling Midden-Nederland aan. "Goed en toegankelijk onderwijs is hiervoor de sleutel. Wij zijn dan ook blij dat wethouder Verschuure naast ruimtelijke ontwikkeling, economische zaken en circulaire economie ook middelbaar beroepsonderwijs in zijn portefeuille heeft. Deze combinatie helpt ons om tijdens bouwoverleggen gemakkelijk de link te leggen tussen bouw en het beroepsonderwijs."

De nieuwe Onderwijsboulevard MBO Utrecht wordt in oktober 2022 opgeleverd. Klaar om toekomstig talent klaar te stomen voor de uitdagingen van morgen!