Online finale Innovatieprijs weer ongekend spannend
Technasiumteams verrassen vakjury met originele ideeën voor watermanagement

De teams van het Stedelijk Dalton College uit Alkmaar en het Calandlyceum uit Amsterdam hebben de spannende finale van de Bouwend Nederland Innovatieprijs 2021–2022 gewonnen. De originele deltaplannen van deze technasiumleerlingen voor slim watermanagement in hun regio, overtuigden de jury het meest.
De Innovatieprijs is een jaarlijkse technisch ontwerp- en onderzoekswedstrijd die we samen met de Vakgroep Civiele Bouw, Stichting Technasium en Civilion organiseert. Voor de zesde keer daagden zij technasiumleerlingen uit om creatieve en haalbare oplossingen te bedenken om Nederland mooier, beter en duurzamer te maken. Technasiumonderwijs besteedt veel aandacht aan samenwerken in béta-technische projecten en zoekt daarbij de verbinding met bedrijven. Dit sluit perfect aan bij ons streven om jong talent een goed beeld te geven van de veelzijdigheid van de bouw en infra. Met de hoofdprijs van €500 voor de winnende teams stimuleren ze jongeren in hun ontwikkeling tot toekomstige bouw- of infraprofessionals.
Droge voeten houden
Voor deze prijs moesten de deelnemers wel eerst hard werken. Het onderwerp van de zesde Innovatieprijs is watermanagement en dat is momenteel zeer actueel. Klimaatverandering maakt de strijd met het water in Nederland heel urgent. Daarom gingen de havo- en vwo-teams aan de slag met de vraag: hoe houden we in Nederland de komende tijd droge voeten? De teams werden uitgedaagd de zoet- of zoutwatervraagstukken in hun regio te inventariseren. In het verlengde hiervan hebben ze een eigen regionaal deltaprogramma ontwikkeld en getest.
Sparringspartners uit de infra
De teams stonden er niet alleen voor bij deze boeiende opdracht. Natuurlijk kregen ze steun van hun docenten. Voor een directe link met de praktijk kregen ze hulp uit de bouw- en infrasector en werden de teams gekoppeld aan een expert uit hun regio. Zij traden op als sparringspartner tijdens de onderzoeks- en ontwerpfase. Bovendien gaven zij waardevolle adviezen over de haalbaarheid van de projecten. Zo kregen de deelnemers een goed beeld van hoe de praktijk werkt.
Winnaars
De finale was net als vorig jaar door corona een online event. De finalisten presenteerden hun resultaten via Teams en beantwoordden de vragen van de vakjury. De havo teams deden dit als eerste en aansluitend de vwo teams . Na uitgebreid beraad van de jury waren de winnaars: Terence, Stijn, Reneé en Jinte van het Stedelijk Dalton College uit Alkmaar en Titus, Lisa, Thomas, Yusuf en Madyan van het Calandlyceum in Amsterdam.
Wat vond de jury ervan?
Complimenten van de jury voor de goede havo-pitches. Zij hadden een verhitte strijd over twee partijen, maar mede naar aanleiding wat ze eerder hadden opgestuurd is de havo-winnaar dit jaar het Stedelijk Dalton College uit Alkmaar geworden. Zij zijn het dichtst bij de opdracht gebleven en hebben vanmiddag een supergoede 'proof of concept' gepresenteerd. Terence, Stijn, Reneé en Jinte van harte gefeliciteerd! Dank ook expert Jeroen van Velzen van K_Dekker Bouw & Infra uit Warmenhuizen die dit topteam begeleid heeft.
De jury was bij de vwo'ers heel verbaasd dat iedereen zo'n gedetailleerd project had opgezet. Heel gaaf om te zien dat iedereen zo goed de experts had geraadpleegd en hun tips goed had uitgewerkt. De jury heeft gelet op hoe innovatief de oplossing was, hoe origineel en of ze het project goed konden 'verkopen'. Heel erg bedankt voor de uitgebreide presentatie en het meest innovatieve idee heeft gewonnen. Titus, Lisa, Thomas, Madyan, Yusuf van het Calandlyceum uit Amsterdam hebben de eerste prijs gewonnen! Zij zijn begeleid door expert Fedde Slijkerman van H. van Steenwijk b.v. uit Amsterdam.