• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Veenendaalse politici brengen boeiend bezoek aan wijktransformatie Industrielaan

Veenendaalse politici brengen boeiend bezoek aan wijktransformatie Industrielaan

Afbeelding Veenendaalse politici brengen boeiend bezoek aan wijktransformatie Industrielaan
woensdag 2 maart 2022

In het kader van de Gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart organiseerde Bouwend Nederland Regio Randstad Noord voor lokale politici een bezoek aan het woningbouwproject aan de Industrielaan in Veenendaal. Ontwikkel- en bouwbedrijf Kudo nam ze dinsdag 22 februari mee in de ins en outs van de wijktransformatie.

Net als andere gemeenten in Nederland staat ook Veenendaal voor een forse woningbouwopgave. Omdat uitbreiden aan de randen geen optie is voor de Utrechtse gemeente, moeten de oplossingen binnenstedelijk worden gezocht. Een van de grote uitdagingen daarbij is de betaalbaarheid van de woningen. Zo’n vijf jaar geleden startte bouwbedrijf Kudo met de transformatie van het bedrijventerrein aan de Industrielaan naar een woonwijk. In vier fasen wordt daar een mix van rond de 250 appartementen gerealiseerd, met voor allerlei soorten woningzoekenden wat wils. Harold Schonewille van CDA, Jonathan van den Heuvel van ChristenUnie,  Kees Lochtenberg (Lokaal Veenendaal) en Leo Nooteboom en Peter van Yren (beiden van VVD) bezochten op uitnodiging van Bouwend Nederland het project om een goede indruk te krijgen van de aanpak.

Koffie met uitleg

Bij de ontvangst met koffie in de keet aan de Industrielaan deed Joost Swaan, adviseur Markt en Overheid bij Bouwend Nederland, de aftrap met uitleg over de organisatie en de inzet rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Dave Baart (Aannemingsmaatschappij J. Bouman)  lichtte de afdeling Veenendaal toe waar hij voorzitter van is. Hij gaf daarbij aan erg blij te zijn met het prettige bouwoverleg dat de afdeling heeft met de gemeente. Specifieke informatie over het project zelf kwam van Frank van Woerden, DGA van ontwikkelaar/bouwer Kudo. Hij schetste ondermeer hoe in vier aparte fasen een mooie mix van zorgwoningen, sociale huur vrije sector huur en verkoop wordt gebouwd. Woningen deels in het goedkope en deels in duurdere segment, bedoeld voor zowel jongeren als ouderen.

Pluim voor de gemeente

Van Woerden ging ook uitgebreid in op het participatietraject met de buurtbewoners. Een geslaagd proces gezien het kleine aantal bezwaren en klachten. En waar die er waren, konden ze door vroegtijdige gesprekken worden weggenomen. De ontwikkelaar/bouwer prees ook de samenwerking met de gemeente. Elders in het land hebben ontwikkelaars en bouwers vaak te maken hebben met stroperige vergunningsprocessen, maar bij dit project verliep dat zeer voorspoedig.

Steeds een stapje duurzamer

Uiteraard nam het gezelschap ook een kijkje op de bouwplaats zelf. Zowel de opgeleverde als de in aanbouw zijnde complexen. Het gaf een mooi beeld van hoe ook de manier van bouwen in de de afgelopen jaren snel veranderd. Van Woerden kon laten zien hoe de 1 fase nog tamelijk traditioneel werd gebouwd met kalkzandsteen, ventilatieroosters boven de ramen en gasaansluitingen. In de volgende fasen is dat veel modernere en duurzamer geworden, met ondermeer een warmtenet, prefab beton, groene daken en wadi’s om overvloedig regenwater kwijt te kunnen. Die wadi’s staan voor de volgende fase gepland, anders hadden de politici ze meteen in werking zien want ook dinsdag 22 februari was weer een regenachtige dag. Desondanks was de sfeer uitstekend en lieten de politici merken dat ze het projectbezoek zeer interessant en leerzaam vonden.