Huidige modelovereenkomst zzp blijft geldig

Afbeelding Huidige modelovereenkomst zzp blijft geldig
dinsdag 22 maart 2022

De huidige modelovereenkomst Bouw & Infra voor het werken met zzp'ers verloopt op 19 april 2022. Een aanvraag voor het verlengen van de overeenkomst is recent in behandeling genomen door de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft aangegeven dat gedurende de behandeling de huidige modelovereenkomst gebruikt mag worden, ook na het verlopen en totdat een nieuwe modelovereenkomst is gepubliceerd.

Bouw- en infrabedrijven kunnen dus voorlopig de huidige modelovereenkomst Bouw & Infra blijven gebruiken als werk wordt uitbesteed aan zzp'ers.

Waarom een modelovereenkomst?

De zzp'er heeft sinds het begin van deze eeuw een enorme opmars gemaakt op de Nederlandse arbeidsmarkt, ook in de bouw en infra. De echte zzp'er kenmerkt zich door vakkundigheid, gecombineerd met ondernemerschap en alle eigenschappen die daarbij horen. De invoering van de Wet DBA en het wegvallen van de VAR hebben tot onduidelijkheid en onzekerheid over de fiscale en arbeidsrechtelijke status van zzp'ers geleid. De huidige algemene en sectorale modelovereenkomsten bieden opdrachtgevers meer zekerheid. Belangrijk hierbij is echter wel dat ook feitelijk conform de modelovereenkomst wordt gewerkt en de geel gearceerde bepalingen in de modelovereenkomsten strikt worden opgevolgd.

Modelovereenkomst Bouw & Infra

Bouwend Nederland heeft haar eigen sectorale modelovereenkomst opgesteld, die verloopt op 19 april 2022. Bouwend Nederland wil de huidige modelovereenkomst voortzetten en heeft eind 2021 een aanvraag voor verlenging ingediend bij de Belastingdienst. Recent heeft de Belastingdienst de aanvraag in behandeling genomen en heeft ons hierbij het volgende aangegeven:

De leden van de branchevereniging Bouwend Nederland mogen de verlopen overeenkomst blijven gebruiken totdat een nieuwe overeenkomst tot stand is gekomen en weer is gepubliceerde op de site van de Belastingdienst.

Wij zullen onze leden tijdig informeren als een nieuwe overeenkomst tot stand is gekomen.

Jaap van de Burgt beleidsadviseur arbeidsmarkt en sociale zaken

Tags

ZZP