Kademuren vervangen terwijl de kastanjebomen blijven staan.

In Den Haag doen ze het!

Afbeelding Kademuren vervangen terwijl de kastanjebomen blijven staan.
maandag 13 juni 2022

We zijn op bezoek bij Gebr. De Koning en in de bouwkeet worden we vol enthousiasme bijgepraat over de technieken van de Gyro-Piler.

Samen met Van Gelder zitten zij in het bouwteam Urban Innovations en voeren de opdracht uit voor Gemeente Den haag. De machine die ervoor zorgt dat midden in de stad van Den Haag de kademuren vervangen kunnen worden terwijl de kastanjebomen blijven staan. Een pilot, want alle partijen doen dit voor het eerst. Met succes!

Hoe voortvarend het ook loopt, zoals ieder project kent ook dit project uitdagingen. Want ook de doorvaart door de grachten van Den Haag moest door blijven gaan. Maar ook het indrukken van de buispalen moest gefaseerd op bepaalde punten. Daar waar de kastanjebomen staan kent een beperking van 3 meter, terwijl de buispalen ruim 9 meter zijn.

Nog even kort terug naar de machine, de Gyro-Piler, de aandachtstrekker van dit project! Want wat doet het dan precies? D.m.v. van een buizenklem worden de buizen vanaf een ponton op de machine gehesen. De buispalen worden met de Gyro-Piler de grond in gedrukt en gedraaid zonder eerst te hoeven slopen of een hulpkuip te maken. De machine boort dwars door alle ondergronden heen. Hiermee heeft het bouwteam de primeur in Europa te pakken door als eerste gebruik te maken van deze techniek.