• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Appie over de zwaarwerkregeling: als het financieel kan doe het dan

Appie over de zwaarwerkregeling: als het financieel kan doe het dan

Afbeelding Appie over de zwaarwerkregeling: als het financieel kan doe het dan
vrijdag 24 juni 2022

Dankzij de zwaarwerkregeling kon Appie Hissink (65) drie jaar voor zijn officiële pensioendatum stoppen. Na 48 jaar tegelen en stucen vond hij dat hij wel lang genoeg gewerkt had. "Mooi op tijd", vindt Appie zelf. "Nu voel ik me nog goed."

Appie kijkt terug op een imposante tijd in de kleinbouw. Zijn laatste werkgever was Dijkhof Bouw in Klarenbeek. Appie: "Toen ik in 1999 bij Dijkhof startte, werkten we met een team van ongeveer veertig man aan uiteenlopende bouwprojecten. We verzamelden altijd bij het hoofdkantoor en dan gingen we per bouwteam naar onze werkplekken". Appie verzorgde met zijn team het tegel- en stucwerk voor particulieren en kleinschalige woningbouwprojecten. "Tussen de grappen en gezelligheid door werkten we keihard aan onze projecten", zegt Appie. "Tegelen vond ik het mooiste werk om te doen, het is toch zichtwerk waar ik elke keer weer trots op was."

Een stapje terug

Stucen en tegelzetten is zwaar werk. Als je het al zó lang doet, is het wel prettig als je op een gegeven moment een stapje terug kunt zetten. "Op mijn vijftiende kreeg ik mijn timmerdiploma en op mijn zestiende stapte ik met mijn metseldiploma bij mijn eerste werkgever binnen", vertelt Appie. "Dus toen mijn werkgever tien jaar geleden zei dat ik van een regeling gebruik kon maken om een dag per week minder te werken, heb ik dat direct gedaan."

Van penarie naar pensioen

In 2020 zat Appie een paar maanden ziek thuis. Tijdens de revalidatie werkte hij halve dagen, maar het werd hem eigenlijk steeds duidelijker dat het wel mooi geweest was met het zware werk. Appie: "De boekhouder van mijn werkgever had zich gelukkig goed verdiept in de zwaarwerkregeling en wist precies hoe ik er gebruik van zou kunnen maken. We konden een deel van het opgebouwde pensioen naar voren halen en dan kon ik drie jaar eerder stoppen. Financieel konden we het ook redden, dus ik hoefde er niet lang over na te denken".

Crossen, kamperen en sleutelen

Hij zet misschien geen tegels meer, maar van zichtwerk houdt Appie nog steeds. "Ik ga samen met mijn vrouw regelmatig fietsen of op pad met de camper en ik heb het sleutelen aan mijn motoren weer opgepakt. Ik heb laatst nog een oude Honda CR500 crossmotor gerestaureerd, precies zo een als waarop ik vroeger zelf gecrosst heb. Daarnaast ga ik regelmatig bij motorcrosswedstrijden kijken of ik stap op mijn Yamaha TDM 900 voor een ritje met mijn voormalige collega’s van Dijkhof."

Zwaarwerkregeling? Doen!

Over de zwaarwerkregeling is Appie heel duidelijk: als het financieel kan? Doe het dan! "Hoe dichter bij je pensioen, hoe zwaarder het werk wordt", vindt Appie. "Ik voel me nu nog goed, maar er zijn genoeg mensen in de bouw die hun pensioen niet zonder lichamelijke klachten halen. Dat is gewoon zonde, dan heb je van jongs af aan keihard gewerkt en zit je versleten thuis."