• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • "Blijf gas geven" was het credo van de Masterclass voor de Brabantse wethouders Infra en Mobiliteit

"Blijf gas geven" was het credo van de Masterclass voor de Brabantse wethouders Infra en Mobiliteit

Afbeelding "Blijf gas geven" was het credo van de Masterclass voor de Brabantse wethouders Infra en Mobiliteit
vrijdag 22 juli 2022

De uitdagingen zijn groot, maar de wethouders die bij de Brabantse gemeenten over mobiliteit en infra gaan, zijn vol goede wil om ze aan te pakken, zo bleek tijdens de Masterclass van donderdag 21 juli. Er werden ter plekke al concrete afspraken gemaakt tussen markt en gemeente.

Provincie Noord-Brabant en Bouwend Nederland hadden een inspirerende locatie gekozen voor de Masterclass voor de Brabantse wethouders Mobiliteit en Infra. Stadstheater De Boemel ligt midden in de Spoorzone die Tilburg volop aan het ontwikkelen is. Ook op het gebied van de infrastructuur, mobiliteit en bereikbaarheid gebeurt daar veel. Dat is echter niet exemplarisch voor de hele provincie en de Noord Brabantse gemeenten, zo maakten Suzanne Otters en Roelant Veldboer duidelijk met hun welkomstwoorden. Zowel de Gedeputeerde Mobiliteit als de voorzitter van het Infra Platform Brabant van Bouwend Nederland, wezen op de vele zorgen rondom het thema. Er moet veel gebeuren op het gebied van infrastructuur en mobiliteit maar door factoren als de stikstofproblematiek, prijsstijgingen en het gebrek aan capaciteit dreigen steeds meer projecten ‘on hold’ te worden gezet. De provincie lobbyt bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om ervoor te zorgen dat in ieder geval cruciale projecten kunnen doorgaan, liet gedeputeerde Otters weten. Veldboer riep de wethouders op om, als de grote werken even niet kunnen, wel geld en tijd te besteden aan kleine projecten en onderhoud, zodat er in ieder geval kleine stapjes kunnen worden gezet. 

Niet stilstaan maar doorgaan

"Blijf gas geven!", was ook wat de wethouders van de andere sprekers te horen kregen. Bart Swaans, Programmamanager Multi Modale Bereikbaarheid bij Provincie Noord-Brabant, maakte duidelijk hoe belangrijk investeren in infrastructuur en mobiliteit is. Niet alleen omdat het mobiliteitssysteem in Noord-Brabant dreigt vast te lopen, maar ook omdat de klimaatopgave de transitie naar duurzame mobiliteit noodzakelijk maakt. Provincie Noord-Brabant zoekt hierin de samenwerking met de gemeenten.

Ineke Bol, Manager Infrastructurele Projecten bij Provincie Noord-Brabant, vertelde dat zij er bij de Provinciale projecten goed op let dat in de basis afgesproken kaders gehandhaafd blijven en niet steeds weer worden aangepast, waardoor je vaart houdt.

Nog veel te winnen

Aan de hand van een analyse van de coalitie-akkoorden van de gemeenten liet regiomanager Hanneke van Eijndhoven namens Bouwend Nederland de wethouders zien dat er nog veel werk aan de winkel is. Hoewel de Provincie Noord-Brabant als opdrachtgever zelf dit jaar voor derde keer op rij als meest duurzame aanbesteder uit de bus is gekomen, blijkt dat in 3/4 van de gemeentelijke coalitie-akkoorden duurzaam aanbesteden helemaal niet wordt genoemd. Een andere opvallende conclusie uit de analyse was dat van de 34 geanalyseerde gemeenten er slechts 4 iets in het coalitie-akkoord hebben opgenomen over het onderhoud van kunstwerken. En dat terwijl veel van deze viaducten, tunnels en bruggen uit de jaren zeventig of eerder stammen en hard toe zijn aan onderhoud. Ze gaf de wethouders mee dat het onderhoud oppakken een mooie kans biedt om tegelijkertijd slimme klimaatadaptieve maatregelen te nemen. "Als je met het onderhoud van een brug aan de gang gaat, zorg dan dat je meteen aanpassingen doet die aansluiten op de huidige eisen op het gebied van klimaatadaptatie." 

Helpende hand

Bouwend Nederland stak daarbij ook nadrukkelijk de helpende hand uit naar de gemeenten. "Als branche weten we ontzettend veel over slimme mogelijkheden en innovatieve oplossingen dus maak gebruik van onze kennis", was de oproep. De gemeente Etten-Leur, die bezig is met de ontwikkeling en bouw van een grote woonwijk, pakte die uitgestoken hand meteen aan. Bouwers werden ter plekke uitgenodigd om aan tafel te komen zitten en mee te denken en praten over duurzaam aanbesteden en het gebruik maken van innovaties. Niet alleen vanuit Bouwend Nederland kregen de wethouders hulp aangeboden, ook de provincie nodigde de gemeenten nadrukkelijk uit om contact op te nemen als er vragen zijn. Zowel Bouwend Nederland en haar leden als de Provincie konden het wel eens druk krijgen want de Masterclass maakte duidelijk dat de wethouders van enorm goede wil zijn om de opgaven rondom infrastructuur en mobiliteit op een voortvarende manier op te pakken.