B-label woningen gasloos: kan dat?

Afbeelding B-label woningen gasloos: kan dat?
woensdag 10 augustus 2022

Kunnen woningen met een B-label gasloos worden gemaakt? Het korte antwoord: ja. Zo bleek tijdens de eerste webinar van de Inspiratietour – De energietransitie: zo kan het! van Platform31.

Vier Zeeuwse woningcorporaties onderzochten met projectbureau Marsaki of het haalbaar en betaalbaar is om B-label-woningen aardgasloos te maken. Verschillende all-electric installaties werden getest in bestaande eengezins- en portiek(etage)woningen op het elektrisch verbruik, bewonerscomfort, investering, onderhoudskosten en technische levensduur.

Betrek de netbeheerder

Tijdens een webinar op 4 juli werden de resultaten en geleerde lessen gepresenteerd. Conclusie: het kan, maar het is niet simpel. Sommige installaties functioneerden naar wens, andere zakten door het ijs. En ook belangrijk: Wanneer het op grote schaal plaatsvindt, heeft de omschakeling aanzienlijke consequenties voor de belasting van het elektriciteitsnet. Betrek daarom altijd de netbeheerder bij de verduurzamingsplannen. In deze leaflet zijn de bevindingen kort samengevat.

Meld je aan voor de Inspiratietour

Op 22 september (13-15u) 2022 vindt het volgende webinar van de Inspiratietour plaats over Brainport Smart District, met aandacht voor de CASA 1.0-woningen, gerealiseerd door Woonbedrijf en de Optimus-woning van corporatie Compaen.

Hier kun je je aanmelden voor deze volgende etappe.

 

Edgar van Niekerk Beleidsadviseur Duurzaamheid