• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Durf met soft-skills en motivatie te werken in een technische omgeving

Durf met soft-skills en motivatie te werken in een technische omgeving

Afbeelding Durf met soft-skills en motivatie te werken in een technische omgeving
woensdag 14 september 2022

Fréderique Haanraadts heeft bewust gekozen voor het werken bij een bouwbedrijf. Ze werkt nu ruim één jaar als uitvoerder kabels en leidingen in Amsterdam binnen het Liander Solo Contract Amsterdam. In gesprek met haar krijgen we inzicht in haar kwaliteiten en verlangens, die van haar werkomgeving en welke kansen dit geeft voor werkgevers. Lees verder en toon lef om andere keuzes te maken.

Fréderique, 28 jaar, woont en werkt in Amsterdam en is uitvoerder bij Heijmans. Dagelijks is zij bezig met werkzaamheden voor Liander en werkt zij samen met collega's aan het elektranet. En ja zij heeft meegedaan aan het programma 'Vrouwen die Bouwen'. Zij heeft een opleiding HBO Facilitair Management gevolgd en ongeveer drie jaar geleden gekozen voor een traineeship bij Heijmans.

Hoe ben je bij Heijmans terecht gekomen?

Na haar opleiding HBO Facilitair Management kwam ze terecht op de facilitaire afdeling bij een auto importeur. Daar kwam ze door uitbreiding van het bedrijf in aanraking met projectmatig werken en de bouwplaats. Op de bouwplaats werd ze geraakt door mensen die in gezamenlijkheid wat moois wilden creëren, niet te beroerd zijn om een uurtje door te gaan en te helpen. Hierdoor krijgt Fréderique het eigen inzicht dat projectmatig werken haar ligt. Door zelf te organiseren, communiceren, plannen en bewaken ga je deel uit maken van het proces, sta je er middenin, in plaats van als staf vanuit de zijkant. "Deze twee inzichten en kwaliteiten hebben mij ertoe gebracht om toen te zoeken naar vacatures bij een bouwbedrijf"; verteld Fréderique.

Traineeship

"Ik vond een vacature voor junior medewerker kabels en leidingen bij Heijmans"; vervolgt Fréderique. De tekst sprak aan vooral termen als vooruit denken, aansturen, buiten en administratie zijn op mij van toepassing. Alleen de technische kennis ontbreekt, maar bij een bouwbedrijf als Heijmans is deze kennis vast in huis, dus dat kon geen belemmering zijn. Vanuit motivatie, gedrevenheid, persoonlijkheid en affiniteit met techniek onderscheidde ze zich en gingen ze samen het avontuur aan. Binnen het traineeship heeft ze kennis opgedaan binnen de werkvoorbereider, met vooral de focus op de uitvoering. Door ook een beetje kennis te nemen van verwante rollen steek je wat op van de techniek, krijg je inzicht wat nodig en belangrijk is en bovenal ontdek je samen wat het beste past. Als uitvoerder kwamen voor mij mijn kwaliteiten en de voorwaarden en uitdagingen die ik zocht bij elkaar. In de praktijk uit zich dat doordat ik er voor zorg dat alle randvoorwaarden aanwezig zijn zodat mensen buiten het werk kunnen klaren, waarbij ik in staat ben om de juiste vraag te stellen. Gaande weg leer ik natuurlijk elke dag weer meer van de techniek, maar de echte kennis zit bij de mensen die het werk uitvoeren. Door het vertrouwen en respect dat er wederzijds is, weten zij dat ze aan mij de vraag kunnen stellen die ervoor gaat zorgen dat zij veilig, efficiënt en met zo min mogelijk overlast hun werk kunnen uitvoeren binnen de gestelde tijd en budget.

Geleerde lessen

Als zij-instromer heb ik de opleiding voor uitvoerder gevolgd en door mijn leergierig- en nieuwsgierigheid leer en ontwikkel ik mezelf elke dag. Wil je net als Fréderique en Heijmans mensen de kans geven om in te stromen in een technische sector, kijk dan vooral naar de motivatie en kwaliteiten van mensen wanneer affiniteit met techniek aanwezig is. "Ik ben ervan overtuigd dat er meer vrouwen en ouderen in staat zijn om te werken in een technische omgeving, waarbij soft kills nodig zijn zoals organiseren, communiceren, plannen en bewaken. Durf je dit als organisatie aan zorg dan voor voldoende ruimte zodat een ieder ervaring op kan doen en zich kan ontwikkelen én zorg voor voldoende mensen om deze niet technische mensen te begeleiden in hun technische omgeving. Verleidt jongeren door te laten zien dat ook in de bouw en infra er een bijdrage wordt geleverd aan actuele thema’s als bijvoorbeeld duurzaamheid en dat daar dus ook, misschien wel vooral, kansen liggen"; pleit Fréderique. Ik zelf wil blijven leren, mezelf ontwikkelen en uitdagen tot ik mijn eigen plafond qua verantwoordelijkheid heb bereikt of tot ik niet meer wil, eindigt ze haar verhaal.

 

Foto's Martine Krekelaar voor Heijmans

Yvonne de Rijck adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer