• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Hurkmans Groep bijzonder door gewoon te blijven en samen te doen

Hurkmans Groep bijzonder door gewoon te blijven en samen te doen

Afbeelding Hurkmans Groep bijzonder door gewoon te blijven en samen te doen
woensdag 14 september 2022

In ons gesprek met Hans van de Ven en Edwin Baeten (Hurkmans Groep) duiken we in de rijke historie en cultuur van dit familiebedrijf. Het bedrijf is sinds november 1959 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Dat is het officiële startpunt van aannemersbedrijf M. Hurkmans & Zonen. De geschiedenis begint bij grondlegger Marinus Hurkmans, geboren 31 augustus 1900, die in de jaren 50 als zelfstandige grondarbeider aan de slag is. Het bedrijf continueert ook als Hans van de Ven, de derde generatie, binnenkort met pensioen gaat. Maak kennis met dit bedrijf en lees hoe ze vandaag de dag omgaan met veiligheid.

Hurkmans Groep is een op en top Brabants familiebedrijf, gespecialiseerd in de realisatie van boven- en ondergrondse infraprojecten. Voor opdrachtgevers zorgen zij dat alle projecten, zonder gedoe, tot een goed einde komen. Dochteronderneming Ockhuizen verzorgt grondboringen, bronbemalingen en persboringen. Daarnaast verzorgt Mart Geers Limburg boven- en ondergrondse industriële bekabeling en nettenbouw, met name voor de petrochemische industrie.

Maak kennis met de derde generatie

Hans van de Ven heeft in 1990 het bedrijf als derde generatie voortgezet, met respect voor het verleden maar met een blik op de toekomst. Verbreden van de horizon met nieuwe diensten en het steeds completer ondersteunen van opdrachtgevers. Maar met een 'degelijke' instelling, namelijk gecontroleerde groei in het belang van kwaliteit en continuïteit, om zo ook in de toekomst waardevast te blijken. Zo zijn de bemalingsactiviteiten door de overname van Ockhuizen in 1995 geprofessionaliseerd met René van de Ven als nieuwe directeur. In 2005 wordt Mart Geers Limburg uit Sittard overgenomen. Een industriële dienstverlener in onder- en bovengrondse infrastructuur met DSM als belangrijkste opdrachtgever. Deze bedrijfsovernames vereisten wel een aanpassing van de originele bedrijfsstructuur. De verschillende werkmaatschappijen worden onder de holdingmaatschappij - Hurkmans Groep - geplaatst. Omdat er geen opvolging in de familie was is, in 2008, Edwin Baeten als externe in de functie van operationeel directeur toegevoegd aan het familiebedrijf. In 2010 is hij toegetreden tot de aandeelhouders. Vanaf die periode is er hard gewerkt aan een nieuwe structuur die inspeelt op de behoeften van de markt. Hurkmans Groep veranderde van aannemer naar samenwerkingspartner en voegde engineering toe als expertise. Dit alles met behoud van de belangrijkste kernwaarden: twee voeten op de grond, boerenverstand en 'niet lullen maar poetsen'. Vandaag de dag zijn er weer verschillende familieleden actief binnen het bedrijf waarmee het familiebedrijf Hurkmans niet verloren gaat, ook niet als Hans van de Ven in september met pensioen gaat.

Personeel is ons bestaansrecht

Personeel is het belangrijkste bezit. Het draait bij ons om de mens achter de medewerker. Zonder personeel zijn er geen handen die werk kunnen verzetten en geen productie betekent geen inkomsten. Daarom zijn wij heel goed voor ons personeel en zijn we er ook voor ze wanneer er privé iets speelt. Dat we een familiebedrijf zijn zie je terug in ons personeelsbestand. Diverse generaties familieleden en vrienden hebben al vele jaren hun weg gevonden naar Hurkmans. Toch is dit vandaag de dag een uitdaging. Jongeren en nieuwe medewerkers kunnen natuurlijk kennis vergaren door het volgen van opleidingen. Maar we zorgen er ook voor dat oudere werknemers hun waardevolle ervaring aan hen kunnen overdragen.

Veiligheid voorop

We zetten veilig werken voorop. We hebben, om onze nieuwe veiligheidsmedewerker genaamd 'Rob' aan te kondigen, voor Kerst 2020 een persconferentie gehouden. Net zoals de afkondiging van corona maatregelen door premier Rutte. In het daarop volgende jaar 2021 heeft deze nieuwe veiligheidsmedewerker hard gewerkt. Binnen het veiligheidsprogramma 'veiligheid voorop' introduceerde hij de vijf gouden veiligheidsregels en tilde het veiligheidsgedrag naar een hoger niveau. Met als eindresultaat het behalen van veiligheidstrede 3. Tijdens de veiligheidsdag, op 28 maart van dit jaar, hebben we een hele dag de productie neergelegd om met ruim 300 mensen (personeel en onderaannemers) stil te staan bij veiligheid. De kracht van de herhaling! Elk jaar starten we het jaar met een veiligheidsdag, in 2022 stelde we deze dag uit naar 28 maart i.v.m. het COVID-19 virus. Daarnaast zijn we alert op geintjes, vanuit de gedachte 'elk geintje heeft een seintje' en daarover gaan we in gesprek want we willen van elkaar leren. Zelf zijn we ook actief op het gebied van veiligheid binnen de branche. Edwin is bestuurslid van de KIAD namens de aannemerij. Hans neemt deel aan de commissie veiligheid binnen de vakgroep en ook zijn ze een actieve speler in het Aannemerscollectief Zuid-NL waarvan Edwin al 10 jaar de voorzitter is.

Meer over de geschiedenis van Hurkmans kun je lezen in het jaarboek Hurkmans 1959-2009-50 jaar grondig werk, dat ter ere van het 50 jarig bestaan is uitgebracht. Wil je meer weten over Hurkmans Groep, neem contact op met Edwin Baeten.

 

Yvonne de Rijck adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer