• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Noodklok richting kabinet: coalitie wil investeringen in onderwijshuisvesting

Noodklok richting kabinet: coalitie wil investeringen in onderwijshuisvesting

Afbeelding Noodklok richting kabinet: coalitie wil investeringen in onderwijshuisvesting
donderdag 29 september 2022

Het is slecht gesteld met de onderwijshuisvesting in Nederland. Dat blijkt al jarenlang uit verschillende onderzoeken. 21 samenwerkingspartners hebben daarom het kabinet opgeroepen om dit probleem écht op te lossen. De coalitie vraagt in een manifest om jaarlijks structureel €730 miljoen te investeren om slechte en verouderde schoolgebouwen integraal en programmatisch aan te pakken.

Dagelijks zit een groot deel van de 2,5 miljoen kinderen en 285.000 leraren, ondersteuners en schoolleiders in sterk verouderde, ongezonde en niet-duurzame schoolgebouwen. Die zijn ongeschikt voor modern onderwijs waaraan iedereen kan deelnemen. Het gevolg: geen optimale leerresultaten. Bovendien komt de wettelijk verankerde verduurzaming van maatschappelijk vastgoed niet van de grond én dat terwijl de energiekosten nog eens extra stijgen.

Extra investeringen zijn essentieel

Om aan alle maatschappelijke uitdagingen in het onderwijs te werken, zijn goede, gezonde en duurzame werk- en leerplekken nodig. Een programmatische aanpak en structurele extra investeringen vanuit het Rijk zijn essentieel. De coalitie vraagt daarom een structurele jaarlijkse investering van €730 miljoen, waarmee gemeenten en schoolbesturen goede en inclusieve schoolgebouwen kunnen realiseren.

Ondertekenaars

Het manifest is ondertekend door: Algemene Onderwijsbond (AOb), Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), Binnenklimaat Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland, Bouwstenen voor Sociaal, Branchevereniging Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, CNV Onderwijs, Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv), Ieder(in), Jongpit, LAKS, Landelijke Vereniging Onderwijsadviseurs Huisvesting, Lerarencollectief, Ouders & Onderwijs, PO-Raad, Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs (sectorraad GO), Sectorraad Praktijkonderwijs (sectorraad Pro), Techniek Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten en de VO-Raad.

Bekijk het manifest

Richard Massar communicatieadviseur