Leden Brabant Mid-West leren van Wkb-ervaringen van collega's

Kleinere werken onder de loep

Afbeelding Leden Brabant Mid-West leren van Wkb-ervaringen van collega's
dinsdag 25 oktober 2022

Ondanks dat een week eerder bekend werd dat de Wet kwaliteitsborging (evenals de Omgevingswet) is uitgesteld naar voorlopig 1 juli 2023, kwamen leden van afdeling Brabant Mid-West woensdag 19 oktober naar Etten-Leur om van de ervaringen van collega's te leren.

Omdat er tijdens de bijeenkomst van de Brabantse afdelingen op 10 mei veel deelnemers en vragen waren, organiseerde afdeling Brabant Mid-West op 19 oktober opnieuw een bijeenkomst om ervaringen te delen uit pilotprojecten, specifiek kleinere werken. Ook nu weer waren zo'n 45 bouwers aanwezig, waarvan sommigen de Wkb-training van BNL Academy al gevolgd hebben, anderen zelf een proefproject draaien en ook leden die er nog niet mee gestart.

Twee aannemers uit de afdeling waren bereid om de ervaringen vanuit hun officiële pilotprojecten met collega's te delen. Na een welkomstwoord door afdelingsvoorzitter Hans Wolfs nam Paul Kuijpers het woord om toch nog in vogelvlucht toe te lichten wat de Wet kwaliteitsborging inhoudt. Paul ondersteunt Bouwend Nederland en haar leden bij de implementatie van de wet en neemt deel in de Ambassadeursnetwerken die er in het hele land zijn. Reina Uittenbogaard is vanuit Bouwend Nederland de aangewezen persoon om te contacten met vragen over de wet (vooral vanuit het privaatrechtelijke aspect.) Fijn om te zien ook dat aannemers hun werkvoorbereiders, projectleiders of stagiaires meenamen om meer over deze wet te weten te komen. Uiteindelijk moet je met je hele team je bouwproces en de administratie eromheen straks toch net iets anders inrichten. 

Jan Nijkamp van Woningborg gaf een toelichting bij het pilotproject dat Bouwbedrijf Oerlemans uitvoert, de nieuwbouw van een woning in Berkel-Enschot. De gemeente Tilburg werkt mee in deze pilot, maar kon helaas niet aanwezig zijn. Jan gaf uitleg over het instrument dat Woningborg hanteert voor de Wet kwaliteitsborging, WKI en hoe Woningborg het aannemers gemakkelijk maakt om via een app te communiceren en planning, toetsingsmomenten en bewijsmateriaal te uploaden. Doordat Woningborg over enorm veel data beschikt kan hun systeem het Wkb-proces voor elk project deels 'automatisch' inrichten en wordt vervolgens met de opdrachtgever afgesproken hoe samengewerkt wordt. 

Christ van Engelen van Bouwbedrijf C&P van Engelen was met zijn collega Koen Coppens aanwezig om te vertellen over de nieuwbouw van een woning in Plan Laarspad in Gilze. Borger Ad van Dongen van Seconed verzorgde de toelichting bij dit project. Ad haalde aan hoe de communicatie verloopt, hoe risicomomenten in een bouwplan worden beoordeeld, wanneer er fysieke controle komt en voor welke aspecten de aannemer digitaal bewijsmateriaal kan opsturen. Bij dit project werkt Seconed met het instrument TIS en wordt gecommuniceerd op de wijze die aannemer en borger onderling afspraken, veelal per mail.

Tijdens de vragenronde kwamen bouwtechnische- maar ook procesvragen aan bod als, hoe wordt bepaald wat risicomomenten zijn tijdens het bouwproces, voor welke werken de wet gaat gelden, hoeveel uren het de aannemer kost, hoe zit het met 'zelfbouwers' en wat betekenen gereedmelding en oplevering ten opzichte van elkaar. Er is een document opgesteld met de VRAGEN EN ANTWOORDEN. Wij danken de sprekers maar vooral ook de aannemers voor de bereidheid om hun ervaringen te delen. Na afloop werd er veel doorgepraat tijdens het buffet.

Download de VOLLEDIGE PRESENTATIE (met contactgegevens van de sprekers). Reina Uittenbogaard kun je mailen of bellen 079-3252164. Of neem contact op met verenigingsmanager Petra Landmeter (06-15557622).

Veel informatie is ook te vinden op de Wkb-landingspagina op de BNL-website, op WKB-Plaza of op Stichting IBK.

 

 

Petra Landmeter Verenigingsmanager Brabant Mid-West