Twente maakt kennis met elektrische bouwbusjes

Afbeelding Twente maakt kennis met elektrische bouwbusjes
vrijdag 18 november 2022

De emissievrije bouwplaats staat hoog op de agenda van de Twentse bouwers en de politiek. Samen met de provincie Overijssel en lokale bedrijfswagendealers hebben wij een kennissessie georganiseerd over schoon en emissieloos bouwen.

Bouwvrijstelling eraf

Onlangs heeft de Raad van State de bouwvrijstelling niet meer van toepassing verklaard. Voor bijna elk bouwproject moet een stikstofberekening worden gemaakt. Dit zal niet alleen de bouwkosten verhogen maar ook extra vertraging opleveren. Bovendien is er extra inzet nodig van vakmensen, terwijl de arbeidsmarkt, op dit moment, enorm krap is. Het is dan ook een enorme ambitie om 920.000 woningen op te gaan leveren in 2030.

Modulair bouwen

Volgens gastspreker Arjan Walinga (expert BIM/Conceptueel bouwen) is fabrieksmatig, lichtgewicht bouwen een oplossing zijn voor het reduceren van emissies en het bespoedigen van de woningbouwopgaaf. Inmiddels zijn er in Oost-Nederland enkele huizenfabrieken actief en wordt hard gewerkt aan een schaalvergroting. De logistieke bewegingen zullen hierdoor flink verminderd gaan worden. De combinatie van modulair/prefab bouwen en het inzetten van schoon/emissieloos materieel kan een deeloplossing zijn om, ondanks het ontbreken van de bouwvrijstelling, de vergunningen in de aanlegfase bespoedigen.

Zero emissie zones 

Logistiek makelaars Miranda Volker en Christa Baas van de Provincie Overijssel gaven uitleg over de spelregels ten aanzien van vracht en bestelauto’s en de zero emissie zones in Overijssel. Het wordt steeds moeilijker om de steden Deventer, Zwolle en Enschede binnen te gaan komen. Jan van Rookhuijzen gaf uitleg over zero emissie stadslogistiek en bouwhubs en hoe je hier als ondernemer op kunt voorbereiden.

Subsidies

In deze kennissessie hebben we ook uitleg gegeven over de verschillende subsidieregelingen die er momenteel zijn voor elektrische bestelbussen, innovaties en bij de aanschaf van schoon materieel.

Twentse busjes 

Dankzij de dealerbedrijven Herwers Renault, Broekhuis Almelo, Baan Twente Huiskes/Kokkeler en Nijwa Zero hebben onze leden kennis gemaakt met elektrische bedrijfsbussen. Hierbij werd een uitgebreide voorlichting gegeven en waar zelfs een proefrit tot de mogelijkheden behoorde.

Kortom een mooi en boeiend programma waar de Twentse Bouw- en Infra bedrijven worden voorbereid op de toekomst en dit zelf ook kunnen ervaren.

 

Jorrit van Ommen verenigingsmanager regio-oost