• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • 'Oude panden opknappen en andere functie geven lijkt me fantastisch'

'Oude panden opknappen en andere functie geven lijkt me fantastisch'

Afbeelding 'Oude panden opknappen en andere functie geven lijkt me fantastisch'
donderdag 17 november 2022

Studenten zijn de toekomst, ook in de bouw en infra. Speciaal voor de Internationale Studentendag gingen we in gesprek met student Bouraq al Qassab (26) over haar studie, ambities en stage in de bouw.

Bouraq koos voor de studie Bouwkunde aan NHL Stenden in Leeuwarden. De keuze voor deze studie heeft alles te maken met haar uiteindelijke einddoel: architect worden. Dit semester loopt ze stage bij ingenieursbureau DGMR en dat bevalt erg goed.

Van theorie naar praktijk

Waar haar studie vooral veel theorie is, kan ze deze inzichten tijdens haar stage echt in de praktijk brengen. Bij DGMR leert ze meer over de bouwfysische aspecten in een gebouw. Denk hierbij aan genoeg daglicht, voldoende frisse lucht en de juiste temperatuur, zowel in de zomer als in de winter. Bouraq: "Ik ben ervan overtuigd dat je als architect geen goed ontwerp kan maken als je deze basisstappen niet goed kent".

Een manier van kunst

Die droom om architect te worden gaat al ver terug. "Vroeger als we met de auto op vakantie gingen vond ik het interessant om in elk land de wisselende architectuur te zien. Mijn camerarol stond altijd vol met foto's van gebouwen. Het is echt een manier van kunst die ik altijd al heb bewonderd." Later wil ze graag werken met herbestemmingen voor gebouwen. "Oude panden weer opknappen en een andere functie geven. Dat lijkt me fantastisch."

Samen de puzzel oplossen

Wat Bouraq aantrekt in werken in de bouw en infra? Het samenwerken naar een gezamenlijke oplossing. "Het zijn eigenlijk allemaal puzzelstukjes die bij elkaar komen. Je wordt elke dag uitgedaagd, dat houdt je scherp." Haar advies voor scholieren die twijfelen over een studie in de bouw en infra? Gewoon doen! "Laat de gedachte dat het misschien te moeilijk is je niet tegenhouden. Rome was ook niet in één dag gebouwd. Geef jezelf de ruimte om te leren en de sector te ontdekken. Ik wil nu architect worden, maar misschien verandert dit later wel in aannemer. Dat is het leuke aan deze sector, het is zo breed, je kan alle kanten op!"

Jill Overtoom medewerker communicatie

Tags

Instroom