Y-ONG event 2023 in het teken van (apen)gedrag.

Afbeelding Y-ONG event 2023 in het teken van (apen)gedrag.
dinsdag 21 februari 2023

Vrijdag 10 februari vond het Y-ONG event 2023 plaats. We waren die dag te gast in Burgers' Zoo en brachten letterlijk een bezoekje aan de apen.

We startten het event met een tweegesprek tussen Marco Bouwmeester (Van Tongeren en lid van het Y-ONG bestuur) en Harold Lever over de samenwerking tussen de oudere en jongere generatie. Enkele stellingen werden gecheckt bij de deelnemers in de zaal. Dat leerde ons dat de jongeren binnen onze branche positief tegenover deze samenwerking staan. Een mooie afsluiting van Harold Lever was de spreekwoordelijke 'aap op de schouder'. We kennen allemaal wel dat je terugkomt uit een vergadering en dan net weer wat te veel werk op je schouders hebt gehaald, of gekregen, dan je eigenlijk zou willen. Heel herkenbaar volgens de deelnemers.

Workshop Apemanagement

Dit gaf direct een mooi bruggetje naar de workshop Apemanagement. Mensen lijken het meest op de chimpansees. Dit komt doordat 98% van ons DNA overeenkomt met deze apensoort. Wij hebben daardoor dezelfde soorten dynamiek in ons gedrag ten opzichte van elkaar, als de chimpansees die hebben in groepsverband. Het grote verschil is dat de chimpansees continu in één groep leven, terwijl wij mensen continu wisselen tussen groepen. Wij zien zelfs meerdere groepen per dag, denk aan gezin, collega's op het werk en de sportvrienden. Dit maakt het interessant te zien dat ons gedrag in iedere groep weer anders kan zijn. Dat is ook logisch, want ons gedrag wordt gevormd door verschillende factoren, namelijk natuur, cultuur, persoonlijkheid en omgeving. Een onderdeel van de workshop was het bezoeken van de apen in het park. Deze bezoekjes gaven de kans om net iets gerichter te kijken naar bepaald gedrag en hoe we dit terug zien in onszelf en bij onze collega’s. Ook hier kwam het stukje (bedrijfs)cultuur weer terug.

Blik vooruit

We sloten de dag af door vooruit te kijken. Rik Alkema (BAM en voorzitter van het Y-ONG bestuur) ging met de deelnemers in gesprek over hoe we de ervaringen van deze dag en wat we geleerd hebben over ons gedrag mee kunnen nemen naar onze organisaties. Hier kwam genoeg inspiratie uit:

  • Mooi om te zien hoe het werkt om diverse teams te hebben.
  • We mogen elkaar wel wat vaker een schouderklopje geven.
  • Kijk goed naar welk soort leiderschap er past binnen een team of organisatie en bespreek dit met elkaar.
  • De afsluitende lunch gaf gelijk mooie gelegenheid om het gesprek met elkaar hierover aan te gaan.

Ben jij er de volgende keer ook bij?

We willen alle deelnemers nogmaals bedanken voor hun aanwezigheid en enthousiasme! Wil jij een volgende keer ook aanwezig zijn bij een Y-ONG bijeenkomst? Meld je dan hier aan. Na bevestiging krijg je uitnodigingen voor Y-ONG automatisch in je mail.

Bernadette Maat adviseur onderwijs & arbeidsmarkt vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer