Ook bij Aarsleff Leidingrenovatie snijden ze zichzelf liever niet in de vingers

Veiligheid is een vast agendapunt bij Aarsleff Leidingrenovatie dus meedoen aan de Bewust Veilig-dag is logisch voor het bedrijf uit Uitgeest. Omdat sleur een risico is bij het veelal routinematige werk, draait het voor het leidingrenovatiebedrijf 29 maart vooral om veiligheidsbewustzijn.
Aarsleff Leidingrenovatie is gespecialiseerd in het sleufloos renoveren van rioolleidingen. Bij dat werk worden rioolbuizen van put naar put voorzien van een nieuwe binnenvoering; een methode waarbij straten niet hoeven worden opgebroken. Het vermindert vooral de overlast voor de omgeving, maar het werk wordt er niet per definitie veiliger door dan bij de traditionele aanpak. "De risico’s bij rioolrenovatie zitten hem onder meer in het werk Ãn het riool zelf, in besloten ruimtes, het werken op hoogte en aanrijdgevaar", zegt Mary Blom, directeur van het 25 man grote infrabedrijf.
Blijven hameren op veilig werken
Volgens Blom zit het gevaar ook in het tamelijk routinematige karakter van de werkzaamheden. "Het grootste verschil is de locatie, het werk zelf is vaak hetzelfde. Daarom doen we ons best om onze mensen bewust te laten blijven van het gevaar dat werken in en om het riool met zich meebrengt." Aarsleff Leidingrenovatie doet dat door voor elk werk een VGM-plan te maken waarin eventuele extra risico’s worden beschreven. Daarnaast hebben directie en de uitvoerders (die de werkplekinspecties doen en toolboxen organiseren) elke week een overleg waarbij veiligheid altijd op de agenda staat. "Er is niet elke week iets specifieks op dat vlak, maar als je het niet op de agenda zet dan heb je het er niet over."Â
Ongelukje met de zaag
Nog een stap die het bedrijf uit Uitgeest heeft gezet om het veiligheidsbewustzijn te vergroten, is de certificering vorig jaar voor de Safety Culture Ladder. Dat proces stond op de Bewust Veilig-dag van 2022 centraal. Dit jaar is het thema wat kleiner, legt Blom uit. "In de Bewust Veilig-krant stond een stukje over ‘Snijd jezelf niet in de vingers’. Toevallig hebben wij recent een ongeval gehad waarbij een van de medewerkers zichzelf in de vingers zaagde. Het is gelukkig goed afgelopen maar het had veel erger kunnen zijn. Vandaar dat we daar 29 maart de toolboxen over gaan doen."Â
Gewoon op straat
Die toolboxen zijn onderdeel van de toer die de tweekoppige directie van Aarsleff Leidingrenovatie langs de projectlocaties gaat maken. "Mijn collega Jeroen Lute en ik gaan met wat lekkers naar alle locaties waar we als bedrijf die dag aan het werk zijn. Omdat de straat onze werkplek is, doen we het bij wijze van spreken gewoon op straat; een bakkie erbij en praten over veiligheid. Het is allemaal niet sensationeel, maar als het gaat om het verbeteren van veiligheidsbewustzijn, dan is het een kwestie van dicht bij de bron blijven; gewoon met je mensen praten over veilig werken."