Vijf vragen aan Richard olde Hartman

Specialist bij fusies en overnames van bouw- en aannemersbedrijven

Afbeelding Vijf vragen aan Richard olde Hartman
woensdag 3 mei 2023

Olde Hartman Advies is voordeelpartner van Bouwend Nederland en gespecialiseerd in fusies en bedrijfsovernames binnen de bouw- en infrasector. Wij stelden vijf vragen aan Richard olde Hartman.

Wie of wat is Olde Hartman Advies?

Vader en zoon, Ben en Richard olde Hartman uit Amersfoort, zijn specialisten bij fusies en overnames van met name bouw- en aannemersbedrijven. "Samen zijn we goed voor 75 jaar ervaring. Het merendeel van de bouwbedrijven in Nederland hebben we wel eens van binnen gezien", stelt Richard olde Hartman.

Wat doet Olde Hartman Advies voor leden van Bouwend Nederland?

"Olde Hartman Advies begeleidt bouwgerelateerde bedrijven door heel Nederland bij fusie- en overnametrajecten – van de waardering tot de champagne. We hebben meer dan 500 bedrijfsovernames op touw gezet en beschikken over een groot netwerk om bedrijven te matchen. Ons geheim? We smeden een team."

Aan wat voor kopers worden bedrijven overgedragen?

"De meeste bouwbedrijven vinden aansluiting bij een ander bouw- c.q. aannemingsbedrijf. Het autonoom voortzetten op de huidige locatie komt het meest voor. Soms worden de bedrijven samengevoegd. Maar het kan natuurlijk ook dat iemand binnen de onderneming of binnen de familie het bedrijf wil overnemen. Het is belangrijk dat alles dan goed geregeld is."

Is hierin een trend zichtbaar?

"Er zijn steeds minder overdrachten aan privépersonen binnen of buiten het bedrijf. Ook al beschikken ze over de kwaliteiten, het is in financiële zin vaak onhaalbaar. Daarentegen gaan steeds meer bedrijven samen om zo beter het hoofd bieden aan de kansen en bedreigingen in de markt. Vanuit de opdrachtgever zijn de eisen, evenals de regelgeving, sterk toegenomen. Er wordt synergie gezocht om samen meer dan de som der delen te zijn."

Hoe is de markt op dit moment in overnameland?

"De markt is volop in beweging. Veel bedrijven willen uitbreiden en zich versterken. Anderzijds zijn er veel ondernemers die met pensioen gaan of alleen nog maar gedeeltelijk betrokken willen blijven. We begeleiden op dit moment door het hele land ongeveer 25 bedrijven, variërend van 2 tot 200 man personeel en van nieuwbouw tot renovatie. We zien steeds meer jonge, ambitieuze ondernemers. En niet onbelangrijk: private equity heeft nu ook zijn intrede in de bouw gedaan."

Als bonus: nog een belangrijk advies?

"Begin op tijd met de overdracht van je bedrijf. We zien vaak dat ondernemers de beslissing te lang uitstellen, met alle gevolgen van dien. Gun jezelf de ruimte om dit traject goed en gedegen te doorlopen, je doet het immers maar een keer."

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden en het ledenvoordeel van Olde Hartman Advies? Neem dan contact met ons op. Bel 079 3 252 166 of stel je vraag via onderstaande knop.

Stel je vraag

 

Dit artikel is gepubliceerd in het magazine BNL Special Ledenservice, editie voorjaar 2023. Klik hier om het hele magazine te lezen.