Alles wat je moet weten over VoIP bellen

Ontdek de voor- en nadelen van VoIP telefonie

Afbeelding Alles wat je moet weten over VoIP bellen
dinsdag 16 mei 2023

Lagere kosten, meer flexibiliteit en een betere gesprekskwaliteit. Dat klinkt goed, toch? Met VoIP, ofwel Voice over IP (Internet Protocol) kunnen gebruikers telefoongesprekken voeren en ontvangen over het internet. En dat niet alleen, het kan ook nog eens de productiviteit en communicatie tussen werknemers verbeteren. In dit artikel lees je meer over dit krachtige communicatiemiddel om je bedrijfsresultaten te verbeteren. Lees je mee?

Wat is VoIP bellen?

Voice over IP (VoIP) is een technologie waarmee je telefoongesprekken voert via een internetverbinding in plaats van via een gewone (analoge) telefoonlijn. Deze technologie biedt meer dan de traditionele telefoondiensten, zoals nummerweergave, wisselgesprekken en voicemail. En omdat het een op internet gebaseerde technologie is, kan deze gebruikt worden op verschillende toestellen. Ideaal!

Hoe werkt VoIP?

Wanneer je een telefoongesprek voert via VoIP, wordt de steminformatie van jouw telefoon via een VoIP-app of -dienst verzonden naar de ontvanger. VoIP telefonie werkt door het omzetten van analoge spraaksignalen in digitale gegevenspakketten, die vervolgens via internet gecomprimeerd worden verzonden. Wanneer dus iemand via een VoIP telefoon of softphone een gesprek start, worden de analoge geluiden die door de microfoon worden opgevangen, omgezet in digitale gegevens (digitalisering) en in pakketjes over het internet verzonden. Aan de ontvangende kant wordt dit gedecomprimeerd en omgezet in een audiosignaal dat de ontvanger kan horen. Dit proces gebeurt allemaal in realtime, wat betekent dat de gesprekspartners elkaar kunnen horen en met elkaar kunnen praten zonder vertraging of haperingen.

Voordelen VoIP bellen ten opzichte van reguliere zakelijke telefonie

Een van de belangrijkste voordelen van zakelijke VoIP telefonie ten opzichte van de meer reguliere zakelijke telefonie oplossingen is dat het niet afhankelijk is van traditionele telefoonlijnen. Daarnaast zijn verschillende belangrijke voordelen van VoIP telefonie:

 1. Kostenbesparing: VoIP maakt gebruik van de bestaande internetverbinding, waardoor de kosten voor bellen vaak veel lager zijn dan bij traditioneel bellen.
 2. Geografische flexibiliteit: VoIP kan worden gebruikt om overal ter wereld te bellen via een internetverbinding.
 3. Integratie van audio en video: VoIP maakt het mogelijk om audio- en videocommunicatie te combineren. Dit maakt het gemakkelijk om online vergaderingen en videoconferenties te organiseren.
 4. Geavanceerde functies: VoIP biedt een breed scala aan geavanceerde functies, zoals voicemail naar e-mail, beller-ID en doorverbinden. Deze functies kunnen de productiviteit verhogen en de communicatie verbeteren.
 5. Schaalbaarheid: VoIP is zeer schaalbaar en kan eenvoudig worden aangepast aan de veranderende behoeften van een bedrijf.
 6. Eenvoudige installatie: VoIP vereist geen grote investeringen in hardware en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd en geconfigureerd.

Uitdagingen VoIP telefonie

Uiteraard is ook VoIP niet alleen maar hosanna en zijn er zeker wat uitdagingen om rekening mee te houden. Zie hieronder: 

 1. Afhankelijkheid van internetverbinding: VoIP is afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Als de internetverbinding traag of instabiel is, kan dit leiden tot slechte gesprekskwaliteit, vertragingen of uitval van het gesprek. Een goede internetverbinding is een basisvereiste.
 2. Geen stroomvoorziening bij stroomuitval: traditionele telefoons zijn aangesloten op het stroomnet, waardoor ze ook werken bij stroomuitval. Bij VoIP-telefonie is er echter geen stroomvoorziening voor de telefoon, waardoor deze uitvalt bij stroomuitval.
 3. Veiligheid: VoIP telefonie maakt gebruik van internet, wat betekent dat er een risico is op beveiligingsproblemen zoals hacking, phishing en malware-infecties. Dit kan leiden tot verlies van vertrouwelijke informatie of financiële schade.
 4. Vereist technische kennis: het installeren en configureren van VoIP-telefoniesystemen vereist technische kennis en ervaring. Bedrijven moeten mogelijk extra investeren in training of IT-ondersteuning om deze systemen effectief te kunnen gebruiken.
 5. Kwaliteit van de gespreksvoering: Hoewel de kwaliteit van VoIP-gesprekken de afgelopen jaren enorm is verbeterd, kan de gesprekskwaliteit nog steeds variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gebruikte apparatuur, de netwerkkwaliteit en de internetverbinding.

Hoe veilig is het?

Een VoIP-verbinding is over het algemeen veiliger dan een traditionele telefoonlijn, omdat de gegevens worden versleuteld en beveiligd tijdens de overdracht. Hierdoor is het voor hackers veel moeilijker om afluisteren of het onderscheppen van informatie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de veiligheid van een VoIP-verbinding afhankelijk is van de kwaliteit van de beveiligingsmaatregelen die door de serviceprovider worden genomen en hoe goed de gebruiker zich bewust is van de mogelijke bedreigingen en best practices voor veilig gebruik van VoIP.

Starten met VoIP telefonie?

Zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn bevat VoIP-telefonie tal van eigenschappen waardoor het een interessante optie is voor bedrijven. Wil je starten met VoIP, dan heb je minimaal het volgende nodig:

 1. Internetverbinding: VoIP maakt gebruik van internet om gesprekken te voeren, dus je hebt een stabiele internetverbinding nodig.
 2. Een VoIP-telefoonsysteem: je hebt een VoIP-telefoonsysteem nodig dat gesprekken kan omzetten van analoge signalen naar digitale signalen die via internet kunnen worden verzonden.
 3. IP-telefoons: je hebt IP-telefoons nodig om te kunnen bellen via VoIP. Deze telefoons zijn ontworpen om te werken met VoIP-telefoniesystemen.
 4. Softphone-applicatie: een softphone-applicatie kan op je computer of mobiele apparaat worden geïnstalleerd, zodat je gesprekken via VoIP kunt voeren zonder een fysieke IP-telefoon.
 5. Netwerkapparatuur: Je hebt ook netwerkapparatuur nodig, zoals routers, switches en firewalls, om het VoIP-systeem te ondersteunen en te beveiligen.
 6. Een provider: Om VoIP-gesprekken te kunnen voeren, heb je een provider nodig die de VoIP-dienst aanbiedt. Deze provider kan verschillende functies bieden, zoals nummeroverdracht en telefoonnummers voor de klant.

VoIP bellen via Microsoft Teams

Eén van de vele toepassingen van VOIP telefonie is via het populaire programma Microsoft Teams. Wat maakt deze toepassing zo waardevol voor Microsoft Teams gebruikers?

 • Een naadloze integratie tussen het bellen van telefoons en het gebruik van Teams voor communicatie en samenwerking.
 • Overal en altijd bereikbaar, met de mobiele app kunnen gebruikers vanaf hun mobiele apparaten bellen en gebeld worden alsof ze op kantoor zijn.
 • Geavanceerde functies voor extern VoIP bellen, zoals nummerherkenning en doorverbinden, waardoor het gemakkelijker wordt om inkomende oproepen te beheren.
 • Een kosteneffectieve oplossing, omdat het geen extra hardware of infrastructuur vereist.

Meer weten? 

Wil je meer weten over VoIP? De adviseurs van Bouwend Nederland Telefonie helpen je graag verder. Bel direct 0348 49 50 41 of plan een adviesgesprek via de website.

Stel je vraag