Wat betekenen de zero-emissiezones voor uw wagenpark?

Afbeelding Wat betekenen de zero-emissiezones voor uw wagenpark?
maandag 30 oktober 2023

Vanaf 2025 moeten tientallen gemeenten er aan geloven: de zero-emissiezones. Een bestelbus of vrachtauto op diesel of benzine is dan niet altijd meer welkom in diverse binnensteden. De overgang naar duurzaam en uitstootvrij vervoer wordt vanaf dat moment stapsgewijs uitgevoerd. Wat betekent dat voor jou en je wagenpark wagenpark?

Regels voor bestelauto’s en vrachtwagens

De eerste aanpassing is die voor bestelauto’s met emissieklasse 4 of lager. Zij mogen de nieuwe zones vanaf 1 januari 2025 niet meer in. Voor dezelfde vervoersmiddelen met emissieklasse 5 geldt de regeling vanaf 1 januari 2027, en emissieklasse 6 volgt een jaar later. Bij vrachtauto’s is de regeling afhankelijk van de leeftijd van het vervoersmiddel. Hoe jonger de vrachtauto, hoe langer de toegang tot de zones open blijft. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling. Alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet moeten zero-emissie aangedreven zijn.

Vanaf 2035 alleen elektrische bedrijfswagens op de markt

Naast de zero-emissiezones zijn er vanaf 2025 enkele andere regelingen waarmee je rekening dient te houden. Zo is de bpm-vrijstelling voor brandstof bedrijfswagens dan geen percentage meer, maar gebaseerd op de CO2-uitstoot. Daarnaast vervalt de bpm-vrijstelling voor ondernemers die een diesel of benzine bedrijfswagen aanschaffen. Vanaf 2035 mogen fabrikanten geen nieuwe benzine-, diesel- en hybrideauto’s meer verkopen en rijden alle nieuwe auto’s op elektriciteit. Wel mag je in een brandstofauto blijven rijden.

Controleer uw wagenpark en vraag een subsidie aan

Een hoop regelgeving, maar wat betekent dit concreet voor jou? Via Opwegnaarzes.nl controleer je in welke categorie jouw vervoersmiddelen vallen door het invoeren van een kenteken. Hier zijn ook een stappenplan en een online simulator elektrisch rijden te vinden. Ben je genoodzaakt om de komende jaren over te stappen op nieuwe bedrijfswagens? De overheid schiet te hulp met diverse subsidies. Voor bestelauto’s gaat het om de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s) en voor vrachtauto’s is er de AanZET (Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks). Meer informatie vind je op Rvo.nl/elektrischrijden.

Cor Wittekoek verenigingsmaneger vakgroep glas