Borg altijd je ladder: zo voorkom je dit ongeval

Rubriek | Incident in beeld

Afbeelding Borg altijd je ladder: zo voorkom je dit ongeval

In de rubriek Incident in beeld neemt Bouwend Nederland een ongeval op of rond de bouwplaats onder de loep. Wat vond er precies plaats? Welke veiligheidsrisico's speelden bij deze werkzaamheden een rol? Wat is er ondernomen direct na het ongeval. Maar vooral ook: welke maatregelen kun je nemen om dit te voorkomen? Deze keer: een ongeval bij een inspectie op het dak.

Wat is er gebeurd?

Een medewerker moet een dakraam inspecteren op een plat dak.

Om op het dak te komen zet hij een ladder neer. Deze zet hij op een grote rubber mat en laat hij een meter boven de dakrand uitsteken. Nadat hij het raam heeft geïnspecteerd wil hij via de ladder weer naar beneden gaan. Hij stapt zoals normaal op de ladder. Terwijl hij druk zet op de trede glijdt de ladder met hem onderuit. Gevolg: medewerker breekt zijn onderbeen en komt zeer naar met zijn rug op de ladder terecht.

De schoonmaakster ziet het gebeuren en alarmeert BHV. Deze maant de medewerker stil te blijven liggen en belt de ambulance. Het been ligt in een zodanige vreemde hoek dat er vrijwel direct geconstateerd kan worden dat het om een gecompliceerde open botbreuk gaat.

De KAM-medewerker is direct door de leidinggevende van de medewerker gebeld. Maar de medewerker is verdoofd en gestabiliseerd afgevoerd en daarom ook niet meer aanspreekbaar voor de KAM-medewerker als deze een onderzoek opstart. Aangezien het een open botbreuk is en blijvend letsel niet kan worden uitgesloten wordt de inspectie SZW direct gebeld. De inspecteur kan direct komen dus de locatie wordt bevroren in afwachting van het onderzoek.

Tijdens het onderzoek blijkt dat de medewerker alleen aan het werk was, maar hij hoefde enkel het raam te inspecteren (dus 1x de ladder op en 1x de ladder af). De ladder die hij had neergezet was van aluminium, goed gekeurd en in goede staat. De ondergrond was een rubberen mat met ribbels.

Wat ging er dan fout?

De ladder werd tegen de aluminium dakrand gezet, maar niet geborgd. Aluminium op aluminium glijdt. De ladder is aan de bovenzijde niet vastgezet.

Deze ribbels op de rubber mat zaten echter in dezelfde richting als de poten van de ladder (niet haaks op de poten), waardoor de ribbels dus niets deden. De ladder was daardoor aan de onderzijde ook niet geborgd.

De medewerker was alleen aan het werk. De ladder stond bij een deuropening en de omgeving van de ladder was niet afgezet. Het is dus mogelijk dat iemand de ladder ook heeft verzet of er tegen aan is gelopen.

Al met al is er te makkelijk over de taak, de omgeving en het materieel gedacht. Het moest even snel!

Preventieve maatregelen

De gebouweigenaar heeft direct een vast verankeringspunt laten plaatsen, zo staan ladders daar in de toekomst nu altijd vast.

Voor onze onderhoudsmonteurs is een ladderanker aangeschaft. Deze ligt standaard in de bus en kan altijd ingezet worden bij platte daken en dakgoten.

Bovendien is een training gehouden over (en regelmatig aandacht voor) de Laatste Minuut Risico Analyse. Eerst even stoppen en nadenken over hetgeen je van plan bent om te doen, en kan je dat veilig uitvoeren?

De medewerker wordt dezelfde avond nog geopereerd en moet maanden revalideren, maar komt er uiteindelijk bovenop. Hij heeft nog wel een tijdlang angst gehad voor ladders.

 

Meer artikelen lezen?

In de rubriek Incident in Beeld wordt regelmatig een casus besproken door een veiligheidsadviseur van Aboma.

Lees alle artikelen