Column / Van biggen naar bouwen

Een veelgehoorde D66-leus de afgelopen tijd

woensdag 4 december 2019
Afbeelding Column / Van biggen naar bouwen

Van biggen naar bouwen: een veelgehoorde D66-leus de afgelopen tijd. De huidige stikstofcrisis heeft een grote impact gehad op de bouw, verschillende projecten lagen stil door een uitspraak van de Raad van State. Voor D66 heeft doorgaan met de bouw een enorme prioriteit. We mogen niet meer stilzitten en dat doen we ook niet! Er is een nieuwe, tijdelijke PFAS-norm ingevoerd die ervoor zorgt dat er weer volop gebouwd kan worden. Zodat jonge gezinnen niet op straat staan omdat ze geen woning kunnen vinden. Zodat er niet duizenden mensen in de bouw hun baan verliezen. Want dat valt niet uit te leggen.

In Den Haag is het een hot topic, maar zeker voor alle bouwbedrijven in Nederland is het van groot belang. Daarom gaan wij met regelmaat op werkbezoek bij bedrijven door het hele land. Zo is Jessica van Eijs op bezoek geweest in Boxtel bij Adriaans Bouwbedrijf. En Kees Verhoeven heeft Heilijgers in Amersfoort bezocht. Zelf ben ik naar Beens Groep geweest. Hier heb ik het project van modernisering van de Utrechtse kades in de binnenstad mogen bewonderen. Een groot, complex en mooi project. Beens Groep is een familiebedrijf, waar mensen werken die echt naar de lange termijn kijken. Voor hen gaat het om het leveren van kwaliteit en maatwerk. Het zou verschrikkelijk zijn als dit soort mooie familiebedrijven moet sluiten. Dat wil ik koste wat kost tegengaan. D66 zal er altijd voor blijven knokken om de banen in de bouw- en baggersector te behouden.

Dag van de ondernemer

Deze bezoeken stonden in het teken van de Dag van de Ondernemer, een prachtig initiatief van MKB Nederland. Zeker de bouwsector heeft moeilijke tijden gekend tijdens de economische crisis. Ook nu kampen mensen in de bouw weer met onduidelijkheid. En dat terwijl er woningnood is. Er moeten 75.000 woningen per jaar gebouwd worden om de woningcrisis aan te kunnen. Met dank aan het daadkrachtig en zorgvuldig besturen van D66-minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven gaan we die ambitie halen.

Samenwerken belangrijk

Het is van groot belang dat politiek Den Haag blijft samenwerken met bouwbedrijven. We moeten blijven horen wat de visie op de werkvloer is. Daarom gaat mijn dank uit naar de bedrijven die ons welkom heetten. Met speciale dank aan Karst-Jan Beens die ons zo gastvrij heeft ontvangen en zoveel tijd heeft vrijgemaakt. We hebben zorgen met elkaar besproken, maar ook perspectieven kunnen schetsen. Wat mij betreft weten we elkaar ook de rest van het jaar te vinden en blijven we in gesprek met iedereen uit de bouwsector. Zo kunnen we samen weer bouwen aan het Nederland van de toekomst!

Rob Jetten

Voorzitter Tweede Kamerfractie D66