Initiatieven zij-instroom

Afbeelding Initiatieven zij-instroom

Jij Gaat Het Maken (RTL4)

In samenwerking met leden en partners werden in een tv-programma ('Je gaat het maken in de bouw') werkzoekenden en werkenden gevolgd tijdens hun zoektocht naar een mogelijke carrière in de sector. Het derde seizoen werd in 2022 uitgezonden bij RTL4.

Van bank naar bouw

Er zijn niet alleen functies en vacatures op de bouwplaats, maar ook op kantoor. Deze kunnen heel goed aansluiten bij de kennis en ervaring van medewerkers uit het bank- en verzekeringswezen. Geïnteresseerde kandidaten (zij-instromers) krijgen persoonlijke begeleiding. Er zijn 7 stepping stones die een kandidaat in willekeurige volgorde en persoonlijke behoefte kan nemen:

  • Informatiebijeenkomst: er worden regelmatig informatiebijeenkomsten georganiseerd om je te informeren over de sector en het project. Neem deel en maak meteen kennis met andere geïnteresseerde kandidaten, bouwbedrijven en/of opleidingsinstellingen.

  • Persoonlijk gesprek: we zijn benieuwd wie je bent, wat je wilt en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Graag begeleiden en volgen we van ontdekking van de sector tot de ervaringen in een nieuwe baan. Zo weten we waar jij behoefte aan hebt en kan het traject worden verbeterd. En wie weet ben jij weer inspiratie voor anderen!

  • Arbeidsvoorwaarden en functies: welke functies zijn er in de bouw- en infrasector, wat is het niveau en wat zijn de arbeidsvoorwaarden? In deze flyer en op de website van Bouwend Nederland tref je informatie aan.

  • Workshop vaardigheden: maak een account aan in de Paskamer, zet je skills op een rij en bekijk welke baan het beste bij je past. Je ontdekt welke skills je bezit en hoe deze matchen bij functies in de bouw.

  • Een dag bij een bouwer: maak kennis met een bouwbedrijf: hoe ziet een dag van iemand in de bouw eruit, wat vinden ze leuk, waar lopen ze tegenaan? Zo’n gesprek geeft je een realistisch beeld van het werk. Niemand in je netwerk? Wij kunnen een gesprek voor je regelen!

  • Modulaire opleiding of training: heb je een functie op het oog, kijk dan wat je nodig hebt aan kennis en vaardigheden. De mogelijkheden verschillen per functie, opleidingsinstelling en persoon en zijn uiteraard ook afhankelijk van je ervaring en vooropleiding.

Functies

Er zijn niet alleen functies en vacatures op de bouwplaats, maar ook op kantoor. Deze kunnen heel goed aansluiten bij de kennis en ervaring van medewerkers uit het bank- en verzekeringswezen. Enkele voorbeelden zijn werkvoorbereider, calculator, kopersbegeleider, projectleider, adviseur duurzaamheid, BIM modelleur en energieadviseur.

Dinand Derks
Na jaren bij de Rabobank te hebben gewerkt, kwam er een reorganisatie. Om deze reden is Dinand zich gaan heroriënteren en zo kwam hij als trainee bij de BAM terecht. In dit filmpje vertelt hij alles over zijn overstap van bank naar bouw. 

 

Mirjam Sentel
Mirjam had altijd al interesse in de bouw. Ze heeft een bouwopleiding via BOB KOB gevolgd. Dit was haar eerste stap van het bank- en verzekeringswezen naar de bouwsector. In dit filmpje vertelt zij over haar nieuwe richting.

Arbeidsvoorwaarden en pensioen

In de bouw wordt onderscheid gemaakt tussen bouwplaats- en UTA-werknemers. De afkorting UTA staat voor 'Uitvoerend Technisch Administratief'. Tot deze groep horen ook bovengenoemde functies.

Op de website van werkgeversorganisatie Bouwend Nederland vind je een overzicht en uitleg van arbeidsvoorwaarden en regelingen zoals lonen en salarissen, pensioen, vakantie en verlof, social support etc. en op bpfBOUW.

Opleidingen en trainingen

Voor veel functies wordt (elementaire) bouwkunde of civiele techniek als opleiding of achtergrond gevraagd, zodat je de basisbeginselen kent, weet waar je het over hebt en kan meepraten. Er bestaan ook korte, modulaire opleidingen en trainingen, die bij het succesvol doorlopen leiden tot een certificaat. Heel handig als je kennis wilt maken met een nieuwe functie of sector en je al een diploma hebt.

Meer informatie?

Wil je meer weten over het project Van Bank naar Bouw, zoek je een opleiding of baan in de bouwsector, wil je als bedrijf geïnteresseerde kandidaten spreken of wil je op andere wijze meewerken of deelnemen? Neem dan contact op met projectleider Simone van Wilgen via dit e-mailadres of bel 06-29408784. Download hier het informatiepakket gericht op kandidaten of hier het informatiepakket gericht op banken.