Diversiteit en inclusie
Wat is ons beleid op het gebied van diversiteit en inclusie? We willen een branche zijn waar iedereen met hart voor de bouw en infra zich welkom voelt. Verschillende mensen brengen verschillende kwaliteiten en nieuwe netwerken mee. Deze zijn hard nodig voor de uitdagingen waar de sector voor staat.
Vind meer informatie over
Het belang van diversiteit en inclusie
We stimuleren goed werkgeverschap en schenken bewust aandacht aan diversiteit en inclusie. Hierdoor ben je als ondernemer toekomstbestendig, trek je een groter aantal werknemers aan en voldoe je daarmee ook aan wetgeving (en aanbestedingseisen zoals SROI). Bij onze leden is iedereen welkom, want dat maakt de bouw en infra toekomstbestendig en slimmer.
Hoe doen we dit?
We weten dat in de bouw- en infrasector wordt nagedacht over het aantrekken en behouden van mensen die voorheen niet zichtbaar waren voor onze sector. Vaak is men niet bewust dat je daarmee diversiteit en inclusie al bevordert. Ook zijn ondernemers nog zoekend in hoe je een inclusiever en diverser bedrijf kan runnen. De sleutel ligt bij het vergroten van het bewustzijn dat kleine dingen al het verschil kunnen maken en bij het leren van mede-ondernemers en experts.
Daarom helpen we het bewustzijn te vergroten door leden te inspireren, informeren en faciliteren. Bij onze leden is iedereen welkom, want dat maakt de bouw en infra toekomstbestendig en slimmer.
Waar draagt dit aan bij?
Inzetten op diversiteit en inclusie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het toekomstpotentieel van onze sector:
Waar willen we staan in 2025?
In 2025 willen we een goed inzicht hebben in de stand van diversiteit in onze sector en blijvend werken aan een inclusievere sector.
Wat doen wij niet?
We voeren geen actie. We beoordelen onze leden niet op diversiteit en inclusie. Tot slot vergroten we de werkelijkheid en voortgang van diversiteit en inclusie in onze sector niet.
Welke initiatieven organiseren we?
Wij zetten ons in om inclusie en diversiteit onder de aandacht te brengen bij onze leden. Zo is er de jaarlijkse terugkerende Bouwvrouwendag, wordt samengewerkt met onder andere VHTO, de Industriecoalitie Techniek Inclusief en zijn we partner in de Cobouw Diversity Summit, organiseren we 'ally'-workshops, vieren we Dag van de Diversiteit en organiseren we in 2024 de Bouw en Infra Inclusief Award.
De Bouw en Infra Inclusief Award wordt toegekend aan twee initiatieven, één van een groot bedrijf en één van een mkb, die uitblinken in het bevorderen van een inclusieve en diverse werkomgeving.
Elk jaar vóór Internationale Vrouwendag laten we met de #bouwvrouwen minicampagne vrouwelijke rolmodellen in de bouw zien. Zo geven we het imago van de bouw en infra een boost onder vrouwen in Nederland.
Charter Diversiteit
Bouwend Nederland is medeondertekenaar van het Charter Diversiteit. Het Charter Diversiteit is gericht op het bevorderen van diversiteit en inclusie op de werkvloer, langs vijf dimensies: arbeidsvermogen, etnisch-culturele diversiteit, gender, leeftijd en LHBTI+. Het Charter is een initiatief van SER Diversiteit in Bedrijf.
Je bedrijf sterker met vrouwen
Maak ook werk van vrouwen in jouw bedrijf. Onderzoeken wijzen uit dat hierdoor je onder andere je klantgerichtheid verbetert, je dienstverlening verbreedt, sneller innoveert, verzuim verlaagt en gewoon beter en sneller werk levert. Met vrouwen in je bedrijf sta je sterker.
De checklist is gemaakt door Techniek Inclusief, een initiatief van de Industriecoalitie: Techniek Nederland, Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, WENB, BOVAG en FME. Deze activiteit komt voort uit het Aanvalsplan Techniek waarin diversiteit en inclusie een belangrijke pijler zijn.
Vergroot je kennis
Wil je je personeels- en organisatiezaken goed op orde hebben? Dan is dit de training voor jou!
Welke stappen moeten er nog genomen worden zodat vrouwen in de bouw zich net zo thuis voelen als hun mannelijke collega's? Dat hoor je in deze podcast!
Vragen?
Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.
Bekijk ook
Een gezonde bouw- en infrasector vraagt om medewerkers die zich ontwikkelen en gezond en gemotiveerd blijven werken.
Lees meer over bepalingen uit de cao, de wet en andere regelgeving. Zo kun je meteen aan de slag.
Gerelateerd nieuws
Het is essentieel dat gebouwen toegankelijk en functioneel zijn voor alle personen, ongeacht hun fysieke mogelijkheden. Dit is van groot belang, aangezien voor ten minste twee miljoen mensen in Nederland de toegankelijkheid niet gegarandeerd is. De gebouwde omgeving dient rekening te houden met en ondersteuning te bieden aan deze diverse groep individuen met uiteenlopende lichamelijke behoeften.
In de bouw-, infra- en installatiesector mag je zijn wie je bent of wilt zijn. Deze week van 15 t/m 21 april is het de Week van 'Hee, ben jij oké?'. Dit landelijke initiatief heeft tot doel om samen met heel veel organisaties en bedrijven onze sector inclusiever en sociaal veiliger te maken. Doe mee en sta samen met andere bedrijven in de week van 'Hee, ben jij oké?' stil bij inclusie, diversiteit en sociale veiligheid.
Op 11 april zijn de winnaars van de allereerste Bouw en Infra Inclusief Award bekendgemaakt in The Colour Kitchen in Utrecht. De initiatieven 'Er is plaats voor iedereen' van Evers & Evers Glas en 'De Bouwpraktijk' van ERA Contour werden de winnaars in de categorie mkb en grootbedrijf. Een deskundige jury heeft samen met Fries Heinis (directeur Bouwend Nederland) de awards uitgereikt. Op het event lieten de winnaars zien waarom zij voorop lopen in het in het creëren van een inclusieve en diverse werkomgeving. Daarmee inspireren zij ook andere bedrijven in de sector om aan de slag te gaan met inclusie en diversiteit.