Samen in een bus reizen: wat zegt het protocol?

donderdag 2 april 2020
Afbeelding Samen in een bus reizen: wat zegt het protocol?

Inmiddels is de eerste praktijkervaring met het Protocol Samen veilig doorwerken door lidbedrijven opgedaan. Eén van de thema’s die vaak terugkeert in vragen van leden, is vervoer van en naar de bouwplaats. Wat zegt het protocol hierover? Hoe moet ik 1,5 meter afstand houden in een bus? We lichten graag nog uit wat het protocol hierover precies zegt.

Uitgangspunt

Het protocol geeft aan om zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden, zowel bij het vervoer naar en van de bouwplaats (als op de bouwplaats zelf). De hamvraag is dan natuurlijk of er nog gezamenlijk gereisd kan worden met een bedrijfsbus. Hanteer hier het volgende uitgangspunt voor:

Stel vast of er een noodzaak is om samen te reizen. Kom zoveel mogelijk alleen naar het werk. Reis alleen samen als apart vervoer niet geregeld kan worden. Als er toch samen reizen moet hanteer dan de aanwijzingen hieronder.

Aanwijzingen bij samen reizen

Als er toch samen reizen moet hanteer dan de aanwijzingen hieronder.

  • Houd onderling zoveel mogelijk afstand, houd bij in- en uitstappen 1,5 meter aan.
  • Zorg voor extra ventilatie in vervoersmiddel, bij mooi weer door het raam te openen bijvoorbeeld of anders het ventilatiesysteem te gebruiken.
  • Neem telkens op dezelfde plek plaats.
  • Zorg voor optimale hygiëne door de bedieningsmiddelen extra te reinigen (stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc.) en regelmatig te desinfecteren met 70% isopropylalcoholdoekjes.

Praktijkvoorbeelden

Een aantal leden heeft inmiddels ervaring met het gezamenlijk vervoer in deze coronacrisis. Een inspirerend voorbeeld is te vinden bij de Friso Bouwgroep. Om te voorkomen dan de timmerlieden met elkaar in één auto van en naar de bouwplaats moeten rijden, heeft een autobedrijf uit de omgeving tijdelijk een kleine twintig auto’s geleverd. Op die manier kunnen de timmerlieden veilig van en naar de bouwplaats. Bij een ander lidbedrijf heeft de medewerker aangegeven dat zij op eigen vervoer mogen komen en dat de reiskosten vergoed zullen worden conform de cao.

Momenteel werkt Bouwend Nederland aan een artikel waarin we meer ondernemers uit de achterban aan het woord laten over hoe zij het vervoer van en naar de bouwplaats hebben geregeld. Hierin zullen we uitgebreider ingaan op nog andere praktijkvoorbeelden. Dit artikel verschijnt volgende week online en in de dagelijkse Corona-updates.

Meer weten over het protocol Samen veilig doorwerken? Kijk bij de veelgestelde vragen op onze themapagina of kijk het webinar terug.

 

Coronacrisis | Vragen en antwoorden

Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden van leden.

Naar themapagina Coronacrisis