Blom: Rijkswaterstaat wil #doorbouwen in coronatijd

dinsdag 19 mei 2020
Afbeelding Blom: Rijkswaterstaat wil #doorbouwen in coronatijd

Rijkswaterstaat ziet door de coronacrisis mogelijkheden ontstaan. Werkzaamheden en onderhoud gaan zoveel mogelijk door en waar mogelijk worden projecten naar voren gehaald. Ook betaalt de overheid eerder en sneller uit.

De grootste opdrachtgever van de Nederlandse infrasector haalt projecten naar voren om bouwbedrijven te ontlasten in deze moeilijke periode. Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, noemt het voor de sector van 'groot belang' dat onderhoudsprojecten doorgaan "want bouwers kunnen niet thuiswerken".

Ideale omstandigheden

Rijkswaterstaat geeft opdracht voor 25% van alle infraprojecten in Nederland. Als zij tijdens deze crisis minder werk hebben, is dat een probleem voor een groot deel van de infrasector. Om dat te voorkomen haalt Rijkswaterstaat verschillende onderhoudsprojecten naar voren. Zij zien kansen in de ontstane verkeersluwte: "De A1, A8 en A10 horen allemaal bij de onderhoudsslag die we op dit moment aan het maken zijn", zegt Blom. "Door de coronacrisis is het rustiger dan normaal op de weg, wat voor ons ideale omstandigheden zijn om aan onderhoud te doen." Voor de meeste bedrijven is het aangepaste onderhoudsschema van Rijkswaterstaat geen probleem. "Bedrijven hebben een langetermijnplanning en wij zijn niet de enige opdrachtgever in de markt, maar in overleg met onze marktpartners lukt het toch projecten naar voren te halen", aldus Blom. Volgens de topambtenaar zetten verschillende opdrachtgevers hun opdrachten door de crisis niet door, waardoor het extra werk vanuit Rijkswaterstaat welkom is. "De reacties vanuit de markt zijn positief, bouwbedrijven komen ook zelf met ideeën over wat er naar voren kan worden gehaald."

Projecten naar voren halen

Om voldoende projecten te kunnen blijven aanbieden heeft Rijkswaterstaat een taskforce opgericht die moet inventariseren welke projecten in de verre toekomst ook nu afgehandeld kunnen worden. Blom: "Op dit moment zijn collega's bezig met het doorwerken van een lijst met honderden mogelijke projecten om naar voren te halen. We hopen meerdere vliegen in één klap te slaan door bij de selectie aandacht te hebben voor innovatie, verduurzaming en digitalisering". Bang dat de opeenstapeling van werk in het heden leidt tot luwte in de toekomst is Blom niet: "Projecten die we nu afronden zullen juist tot meer werk in de toekomst leiden." Ze verwacht tegen de zomer klaar te zijn met de inventarisatie.

Meer weten over andere opdrachtgevers die zich hard maken om door te bouwen in deze unieke tijden? Kijk dan op de #doorbouwers campagnewebsite

Steuntje in de rug voor sector

In april kondigde minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat aan dat de overheid dit jaar 100 miljoen euro extra uittrekt voor infraprojecten. In 2021 is dat 165 miljoen. Bovendien is de overheid voornemens bouwbedrijven sneller en in minder termijnen uit te betalen dan ze voor de crisis deden, zodat de cashflow van bedrijven gewaarborgd blijft. De maatregelen doen denken aan de crisiswet die Balkenende tekende in 2009 om bouwprojecten sneller te laten beginnen. Is zo'n wet volgens Blom nodig in de huidige crisis? "De bouw is belangrijk voor de economie, de sector verzorgt tienduizenden banen en we zijn allemaal afhankelijk van goede woningen en infrastructuur, dus een steuntje in de rug lijkt mij zeker de moeite waard." Of de maatregelen rondom het sneller uitbetalen vanuit de overheid ook na de crisis in stand worden gehouden, is nog niet duidelijk.

Meer weten?

Luister dan de uitzending van BNR Bouwmeesters van 18 mei terug over 'Rijkswaterstaat in coronatijd' of bekijk het overzicht van alle uitzendingen. Voor meer informatie over de coronacrisis gericht op de bouw- en infrasector, bezoek je het dossier over de coronacrisis met veelgestelde vragen en praktische informatie.