RI&E: wat voorkom je ermee?

Afbeelding RI&E: wat voorkom je ermee?
vrijdag 19 juni 2020

Van 15 tot en met 19 juni 2020 stond de zesde Week van de RI&E gepland. Gezien de huidige maatregelen rondom COVID-19 en de grote onduidelijkheid over het verdere verloop is besloten de Week van de RI&E uit te stellen. Desondanks willen we deze week wel (online) aandacht geven aan dit belangrijke onderwerp.

Tijdens de Week van de RI&E bundelen brancheorganisaties, opleiders, arbodiensten en andere intermediairs hun krachten. Met speciale activiteiten stimuleren en ondersteunen ze ondernemers bij het uitvoeren van de Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Uit cijfers blijkt dat zo'n 30 procent van de bouwbedrijven geen RI&E heeft. Dit zijn met name de kleinere bouwbedrijven, die geen HSE-, KAM- of QHSE-medewerkers in dienst hebben. 

RI&E: wat voorkom je ermee?

Het hebben van een RI&E is verplicht sinds 1 januari 1994 voor werkgever (zzp'ers uitgezonderd). RI&E is dus geen keus voor een werkgever, maar ook een broodnodig middel om gezond en veilig te werken. Met deze minicampagne willen we meer bewustzijn creëren omtrent het thema RI&E. Wist je bijvoorbeeld dat je RI&E moet worden aangepast als er nieuwe wetgeving in werking treedt? Of als je nieuwe machines aanschaft, gaat fuseren of reorganiseren of een nieuwe manier van werken invoert?

Dagacties

In de week van van 15 tot en met 19 juni besteden we elke dag aandacht aan RI&E. Dit doen we door elke dag verrassende, opvallende en afwisselende content rondom dit onderwerp te delen via onze eigen social mediakanalen. Niet alleen organisch, maar ook gepromoot om te zorgen dat we je echt bereiken met de boodschap.

Taart

Veilig werken klinkt zo logisch, maar zoals je weet zit gevaar ineen klein hoekje. Een RI&E helpt je alle hoekjes in kaart te brengen en wat je aan de grootste risico's moet doen. Zo hou je je bedrijf gezond en veilig, zijn je medewerkers blijer en sta je er beter voor. Er staat een taart klaar voor de eerste 25 bedrijven die deze week een account aanmaken voor hun RI&E bij VolandisClaim nu je taart!

RI&E bij Caspar de Haan

Onderhouds- en renovatiebedrijf Caspar de Haan neemt RI&E serieus. Sandra van Rijn, VGM-coördinator, legt in onderstaande video uit hoe RI&E wordt toegepast binnen het bedrijf en wat de voordelen zijn.

Online applicatie

Vind je het moeilijk om een RI&E op te stellen en een plan van aanpak uit te voeren? Met de online applicatie RI&E Bouwnijverheid van Volandis, bedoeld voor werkgevers, kerndeskundigen en preventiemedewerkers, regel je het heel eenvoudig. De RI&E Bouwnijverheid is erkend door het Steunpunt RI&E. Toetsing van je RI&E is niet verplicht als je de online applicatie hebt gebruikt en je bedrijf heeft minder dan 25 werknemers.

Meld je aan voor de training

Wil je een RI&E en bijbehorend plan van aanpak opstellen voor jouw bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit het best aanpakt? Schrijf je dan nu in voor deze training van de BNL Academy en we geven je de handvatten die je nodig hebt! De training is gratis voor leden van Bouwend Nederland. Niet-leden betalen 379 euro exclusief btw.

Veiligheidsscan en taart

Paul Zegers en z'n vrouw Lieke van P. Zegers bestratingen en grondwerken kreeg deze week een lekkere taart uitgereikt, omdat hij een account heeft aangemaakt bij Volandis om z'n RI&E te regelen. Daarnaast krijgt hij ook een veiligheidsscan van Aboma. Een veiligheidsdeskundige gaat het hele bedrijf op het gebied van veiligheid onder de loep nemen.