• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • AKOR: 'Corona regeert momenteel onze dagelijkse gang van zaken'

AKOR: 'Corona regeert momenteel onze dagelijkse gang van zaken'

dinsdag 15 september 2020
Afbeelding AKOR: 'Corona regeert momenteel onze dagelijkse gang van zaken'

In de vorige 'In gesprek met' vroeg Vastbouw aan Martin van Gent van AKOR: "Hoe moeten we omgaan met het vertraagde vergunningstraject door de stikstofcrisis en kunnen we als bouwer zelf iets betekenen om de vergunningsstroom weer op gang te krijgen?" In dit interview geeft hij antwoord op die vragen.

De oplossingen die de sector tot dusver aandraagt, zoals elektrisch materieel, worden nog niet op grote schaal toegepast, ziet Van Gent. Tegelijk weet de overheid niet precies hoe ze moet toetsen. "Laten we de handen dus maar ineenslaan als markt en overheid en onze kennis delen. Ergens in het midden van de theorie en praktijk moet de oplossing liggen voor dit probleem."

'Niemand weet de oplossing precies'

"Corona regeert momenteel onze dagelijkse gang van zaken", zegt Martin Van Gent, commercieel directeur. "Daarvoor had AKOR nog niet zo veel last van vertraagde vergunningstrajecten. We zijn in mindere mate een ontwikkelende bouwer (zoals Vastbouw) en bouwen vooral voor derden. Wat me opvalt bij de stikstofcrisis is dat niemand de oplossing precies weet. Op de lange termijn dwingt de problematiek ons om anders naar producties te kijken, met bijvoorbeeld kortere bouwtijden, andere materialen en industrialisatie, maar we zijn ook afhankelijk van de overheid. Ik denk dat we vooral weg moeten van het 'wij-versus- zij-gevoel' en begrip moeten krijgen voor elkaars standpunten."

Vleugje bijzonder

AKOR bouwt veel utilitaire werken die 'een vleugje bijzonder zijn'. Denk aan het Heracles- stadion en het Van Gogh Museum of aan het nog lopende project Up Mountain in Amstelveen, waar bovenop de voormalige Hudson Bay appartementen worden gebouwd. "We volgen altijd de klant", zegt Van Gent. "Dat betekent dat we niet gebonden zijn aan een bepaalde regio en we kunnen ook op een piepkleine bouwplaats uit de voeten."

Dertig procent van haar projecten bouwt AKOR voor de retailsector. "Daar is door corona wel een en ander uitgesteld. De meeste winkels openen nu weer, maar ik realiseer me terdege dat de retail en horeca het moeilijk hebben. Gelukkig kunnen we zelf voorlopig door, maar we werken met beleggers en investeerders die nu toch wat meer afwachtend zijn geworden."

Primark

Een grote klant van AKOR is Primark. Het bedrijf bouwde vestigingen van de winkelketen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Dit voorjaar richtte AKOR twintig Primarks binnen twee weken coronaproof in. "Dat ging over oplossingen als spatschermen, andere pashokjes en routing in de winkels. Primarks zijn nogal groot, een flagship store beslaat bijvoorbeeld 12.000 meter. Best een klus, maar we zijn de strakke deadlines voor retail wel gewend en kunnen altijd een beroep doen op onze mensen. Gelukkig hebben we ondanks corona iedereen aan boord kunnen houden van onze AKOR-familie."